"Solid State Logik 1" je krátké uvedení do světa The KLF

08.01.2021 15:30 - Dan Hájek | foto: Roberta Parkin/Redferns

Časy streamingu a digitálních platforem, zdá se, mění mnohé skutečnosti. Jedno takové překvapení si nachystali i The KLF. Jejich "Solid State Logik 1" je stručným uvedením do jejich tvůrčích etap z přelomu osmé a deváté dekády minulého století. Dvojice navíc slibuje další díly. "The White Room" tak možná ožívá.
7/10

The KLF - Solid State Logik 1

Skladby: Doctorin' The Tardis (The Timelords), What Time Is Love? (Live At Trancentral), 3AM Eternal (Live At The S.S.L.), Last Train To Trancentral (Live From The Lost Continent), It's Grim Up North (The Justified Ancients Of Mu Mu), America: What Time Is Love?, Justified & Ancient (feat. Tammy Wynette, The First Lady Of Country), 3AM Eternal (The Justified Ancients Of Mu Mu vs Extreme Noise Terror)
Vydáno: 1.1.2021
Celkový čas: 29 minut
Vydavatel: KLF Communications

Bill Drummond a Jimmy Cauty - dvě ikony, dva šílenci, dva všeumělové schovaní pod mnoha pseudonymy. To hlavní se však odehrálo pod hlavičkou The KLF. Byl to hodně raketový vzestup - chlapci o tom napsali i trefnou knihu "Manuál (Jak se dostat na vrchol hitparády)", která se dočkala i českého vydání -, ten však neměl dlouhého trvání. Nejprve v roce 1992 způsobili poprask na předávání cen Brit Awards. V rozšířeně sestavě zahráli metalovou verzi "3AM Eternal", během níž Bill střílel slepými náboji do publika, kde seděli zástupci různých vydavatelství, a prohlásili, že opouštějí hudební byznys. O dva roky později (konkrétně 23. dubna 1994) spálili milión britských liber, načež byl veškerý jejich vydaný materiál stažen z distribuce. Až dlouho poté si oba pánové zřejmě uvědomili, že obě tyto hurá akce nebyly až tak dobrými nápady, a začali se vracet k hudební tvorbě. Doba streamová je tak pravděpodobně dohnala ke změně postoje, a tak The KLF mají od Nového roku i svůj YouTube kanál. A právě v ten den vydali i "Solid State Logik 1".

Kolekce čítá pouhých osm tracků a jsou to povětšinou již dříve publikované singlové edity. Vše zahajuje "Doctorin' The Tardis" vydaný pod jménem The Timelords (o ní právě pojednává i zmíněný "Manuál"). Následují téměř všechny hity formace včetně "What Time Is Love?" nebo vyšperkované krasojízdy "Last Train To Trancentral". Taktéž jsou připomenutí The Justified Ancients Of Mu Mu s potemnělou kompozicí "It's Grim Up North" a nechybí výše popsaná "3AM Eternal" s hostujícími Extreme Noise Terror. Naopak už nevyšlo místo na pozdější singl "***k The Millennium" vydaný pod značkou 2K. "Solid State Logik 1" má mít svá pokračování (prý až čtyři), těžko nyní ale odhadovat, jakou vlastně budou mít formu. Coby připomínka důležitého hudebního milníku však jednička funguje. Ostatně bylo načase, aby něco takového bylo k dispozici.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY