shop.musicserver.cz

Zaprášenosti: The KLF – Šílenci ze země Mu Mu

Vydáno: 14.09.2000 05:00 v sekci Zaprášenosti - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Před více jak devíti lety tato formace dobyla svět svým albem "The White Room", ukázala světu, jak se dělá taneční hudba, vepsali se do dějin svými výstřelky a právem rozšiřují klub našich "Zaprášeností".

The KLF jsou vlastně dva, Bill Drummond (ten si však také říká King Boy D) a Jimmy Cauty (ten si vymyslel pseudonym Rockman Rock) a kromě tohoto "projektu" vymysleli mnoho dalších výtvorů (The JAMS, Disco 2000, One World Orchestra, 2K, Timelords, Space, K Foundation, The Fall). Již v roce 1987 jako The JAMS vydali album "What The Fuck Is Going On" se singlem "Queen And I", který byl plný samplů hitu "Dancing Queen" od Abby a politických narážek. Konflikt s Abbou byl ukončen až u soudu, kde Abba vyhrála. Celý náklad singlu a alba musel být zničen.

The JAMS se nevzdali a vydali album "Who Killed The JAMS?". Dalším zlomem je roadmovie "White Room", který pojednává o ceste dvou řidičů do "trancentrály" (z tohoto scénáře pak vzešly videoklipy k hitům "3 a.m. Eternal" a "Last Train To Trancentral") a jeho soundtrack (film ani soundtrack nikde oficiálně nevyšly, film se promítal jen jednou), který byl přepracován do alba "The White Room", o kterém budu psát za chvilku. První album pod značkou The KLF vychází v roce 1990 a má název "Chill Out". Album je plné ambientních experimentů se zvuky přírody, zde Jimmy Cauty uplatnil zkušenosti z působeni ve skupině The Orb. Film "White Room" není posledním filmem od The KLF, další dva filmové dokumenty vznikly na ostrově Jura, dostaly názvy "Waiting" a "The Rites Of Mu" (ten je natočen při probíhajícím slunovratu). Po úspěchu alba "The White Room" byli v roce 1992 navrženi na nejlepší britskou taneční skupinu roku a taneční album roku. Specielně pro tuto příležitost upravili píseň "3 a.m. Eternal" do hard metalové verze a tu spolu se skupinou Extreme Noise Terror živě předvedli. Bill se objevil ve skotské sukni a s těžkým samopalem začal střílet do prvních řad, kde seděli zástupci nahrávacích společností. Naštěstí měl jen slepé náboje, jinak by to byl docela pěkný masakr v přímém přenosu. Další velký úlet Billa a Jimmyho proběhl 23.dubna 1994, kdy spálili hudbou vydělané peníze (1.000.000 liber). Těžko vysvětlitelný nápad, co? Já bych to osobně neudělal a co vy?

The KLF - The White Room
© Yahoo Music
Tak to jsou fakta o skupině The KLF, hlavním tématem je však skvělé album "The White Room", které předznamenal singl "What Time Is Love?" s rapem Isaaca Bella. Singl bez problémů dosáhl vrcholu hitparád a usnadnil cestu úspěchu pro celé album. Na něm Billy a Jimmy použili (na tu dobu raných devadesátých let) úplně novou recepturu, kloubící nové technologie, rytmy a k tomu dodali trochu samplů, breaků a zvukových smyček. Tím se stala hudba The KLF něčím nevídaným a žádaným. A aby toho nebylo málo, do tohoto díla vsunuli legendu o bájné zemi skřítků a kouzelníků zvané Mu Mu. Začaly se množit nabídky na remixy, ale ne všem bylo vyhověno a ne všechny remixy této dvojice byly povedené. Pojďme se kouknout podrobněji, co vlastně na albu "The White Room" je a není.

Album má 9 tracků, minutáž alba nepřesahuje 44 minut. Úvod obstarává již zmiňovaná skladba "What Time Is Love?" v albové úpravě, na počátek je přidána část závěrečné skladby "Justified And Ancient". Následující skladba "Make It Rain" s vokálem zpěvačky Maxime Harvey je příjemným pokračováním roztančeného začátku. Vše je následováno dvojicí singlů "3 a.m. Eternal (Live At The S.S.L.)" a "Last Train To Trancentral (Live From The Lost Continental)" (druhý zmiňovaný je pro album upravený do pomalejšího tempa oproti singlu). Mezi ně se vklínilo preludium "Church Of The KLF". První polovina alba "The White Room" se nese v ryze tanečním rytmu, druhá polovina je spíše pomalejší a pestrost zvuků je rozmanitější. Skoro až romantická skladba "Build A Fire", s akustickými kytarami a vokálem Maxime Harvey, naznačuje, co přinese zbytek alba. Určité vybočení je trošku rychlejší titulní skladba "The White Room". Vrcholem alba je skladba "No More Tears" s nádechem reggae a vokálem Blacka Steela. Tento song mě vždy příjemně naladí, toto by byl můj soundtrack při pozorování slunovratu. A pak už je zde závěr alba, skladba "Justified And Ancient" v úplně jiné podobě než na singlu. Slyšíte foukající vítr, zní akustická kytara, Black Steel příjemně zpívá a cítíte dotek nebeských bran, jako kdyby někdo říkal: "Dobrou noc…" a všichni postupně začínají usínat a nechají si zdát sny o zemi Mu Mu.

Přes všechny úlety a skandály The KLF s deskou "The White Room" ukázali, jak se dá udělat taneční hudba na velmi vysoké inteligentní úrovni, která vás osloví i po tolika letech. Jejich skloubení tanečních rytmů a melodií je dokonalé, na albu máte výběr - tanec versus pohoda.

Závěrem ještě dodám, že album vyšlo ve dvou rozdílných edicích, evropská (tu jsem popisoval) a americká. V Americe vyšlo toto album jako doubleCD, první disk obsahuje album (se dvěmi odlišnostmi oproti Evropě, obsahuje radiovou verzi hitu "Last Train To Trancentral (Live From The Lost Continental)" a zeditovanou verzi skladby "No More Tears"), druhý disk obsahuje ep-čko "Justified And Ancient" s hostující country zpěvačkou Tammy Wynette, s pěti verzemi tohoto hitu, ten nejpovedenější dostal název "Let Them Eat Ice Cream", který celé toto EP uzavírá.

NÁZORY
  • Kopie (Ford Timelord, 13.09.2003 18:44) Reagovat

    řekl bych, že část článku je převzata z Desperádova www.kickasso.com.... Jinak pokud jste fanoušci KLF, tady jsou dvě výborné stránky: www.klf.de - německá fanpage s novinkami okolo KLF, a http://jamms.cjb.net s obsáhlou galerií obrázků a objemným FAQem (v angličtině) kde se o KLF dozvíte snad úplně všechno.

  • Docela by mě zajímalo, zda se ještě dá ta jej... (Steve Guesshow, 09.01.2021 19:28) Reagovat

    Docela by mě zajímalo, zda se ještě dá ta jejich knížka o tom, jak vyrobit hit, sehnat. Některým hudebním producentům bych to dal jako povinnou četbu ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: The KLF dali virtuálnímu soundtracku "The White Room" nový sestřih (13.05.2021 12:45)
- Recenze: "Solid State Logik 2" je divoký mejdan s The KLF (15.04.2021 15:30)
- Minirecenze: "Come Down Dawn" je ambientní šachová partie The KLF (15.02.2021 14:30)
- Minirecenze: "Solid State Logik 1" je krátké uvedení do světa The KLF (08.01.2021 15:30)
- Zaprášenosti: Aneta Langerová - Spousta andělů (10.06.2020 15:00)
- Zaprášenosti: Box Car Racer - Box Car Racer (17.02.2015 08:00)
- Zaprášenosti: Zaprášenosti: 808 State - Ex:el (10.01.2015 08:00)
- Zaprášenosti: Zaprášenosti: Babes In Toyland - Fontanelle (12.05.2013 10:30)
- Zaprášenosti: Zaprášenosti: The Millennium - Begin (27.04.2013 11:00)
- Zaprášenosti: Zaprášenosti: Rise Against - The Unraveling (22.11.2012 14:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu