České žebříčky se vrátily do starých kolejí: rappeři v čele s Viktorem Sheenem vládnou albům, Mirai znovu opanovali rádia

07.01.2021 16:15 - Josef Martínek | foto: Warner Music

Vánoce jsou za námi a s nimi i časy pestřejšího dění v českých hitparádách. Zatímco prosincová vydání byla v albové části ovlivněna zvýšeným prodejem fyzických nosičů, nyní první čtyři příčky znovu obsadili hojně streamovaní rappeři. Do čela rádiového pořadí se vrátili Mirai s "I přes to všechno".
Mirai - Arigató
© facebook interpreta
RÁDIA - Z prvního místa mimo top stovku. Tento neobvykle strmý propad potkal píseň "Vánoční" od Kryštof a Karla Gotta. Dramaturgové hit uplynulých týdnů ihned po svátcích nekompromisně vyřadili z vysílání. Dá se však očekávat, že v prosinci po něm zase rádi sáhnou.

Na uvolněný trůn tak usedli Mirai s "I přes to všechno". Pro partu z Frýdku-Místku jde s touto baladou už o celkově pátý vavřín. Přitom se singlovým vydáním skladby, jejímž spoluautorem je David Stypka, tak dlouho otáleli. Vypadá to, že z desky "Arigató" si skutečně to nejlepší nechali až na konec její éry. Kapela se totiž nijak netají tím, že už horlivě pracuje na své třetí řadovce.

Stříbro premiérově uloupili Clean Bandit, kterým s "Tick Tock" sekundují Mabel a americký rapper 24kGoldn. Jejich taneční song si u nás vede ještě lépe než ve většině evropských zemí - například ve Velké Británii dosáhl nejvýše na osmičku. První příčku žebříčku hlásí zatím pouze Severní Makedonie.

Na bronzový stupínek se vrátili Chinaski, jejichž "Báseň" už se v závěru minulého roku jednou na medailové pozice podívala. Významně si polepšila píseň "Hypnotized", kterou má na svědomí německý producent Purple Disco Machine ve spolupráci se skupinou Sophie And The Giants. Z jednapadesátky poskočila až na čtyřku. V sousedním Polsku už dokonce dobyla prvenství, v Itálii si zapsala stříbro.

Svůj zatím nejlepší výsledek eviduje dvojice Slza se singlem "Fotky" - ze sedmadvacítky je nyní pětka. Do první desítky se nově protloukl také Sam Smith, který s "Diamonds" obsadil osmý řádek.

Z novinek to tentokrát nejvýše dotáhla Billie Eilish, pětačtyřicátá s "Therefore I Am". O šest míst níže odstartovala Julia Michaels s "Lie Like This" a hned za ní, jako dvaapadesátý nejhranější, následuje mladý zpěvák RODAN, kterého jsme nedávno označili za možného "českého Passengera". Jeho debut v éteru se jmenuje "Gone".

Padesátou čtvrtou příčku si připsal Ed Sheeran s intimním songem "Afterglow", kterým před Vánocemi překvapil fanoušky. Kandidátkou na velmi dobré umístění by v příštích kolech mohla být Ava Max, která se v posledních dvou letech těší velké přízni dramaturgů - vždyť hit minulého léta "Kings & Queens" se dosud drží v top ten. Se singlem "My Head & My Heart" začíná zpěvačka na osmdesátém osmém místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Mirai - I přes to všechno
  2. Clean Bandit feat. Mabel & 24kGoldn - Tick Tock
  3. Chinaski - Báseň
  4. Purple Disco Machine & Sophie And The Giants - Hypnotized
  5. Slza - Fotky
  6. Sigala feat. James Arthur - Lasting Lover
  7. Ava Max - Kings & Queens
  8. Sam Smith - Diamonds
  9. Miley Cyrus - Midnight Sky
  10. Machine Gun Kelly feat. Blackbear - My Ex's Best Friend


Viktor Sheen - Barvy
© facebook Viktora Sheena
ALBA - Předvánoční nákupy jsou minulostí, do obchodů se opět nesmí, a tak se albový žebříček navrátil do starých kolejí. Pořadí jasně dominují zástupci rapu, kteří těží z popularity na streamovacích službách.

Viktor Sheen si s deskou "Barvy" ve svém desátém týdnu v pořadí už popáté vychutnává vítězství. Na čtyřce má navíc předešlou řadovku "Černobílej svět", která si polepšila z minulé jedenáctky. Interpret s kazašskými kořeny je zkrátka fenoménem současnosti.

Na dvojku se posunul Yzomandias, který už s nahrávkou "Prozyum" také pamatuje prvenství. Rapovou dominanci stvrzuje i bronzový stupínek, na němž boduje Nik Tendo se svým kompletem dvou postupně zveřejněných ípíček "Restart & Lunazar".

Na pětku klesl Jaromír Nohavica, který vévodil pořadí těsně před Vánocemi. I když jeho deska "Máma mi na krk dala klíč" vedení neobhájila, na rozdíl od mnoha jiných potenciálních dárků od Ježíška se dokázala udržet v první desítce.

Zaujme také sedmá příčka - na té se objevil Michael Bublé s celosvětovým vánočním bestsellerem "Christmas". Sváteční kolekce kanadského zpěváka vyšla již v roce 2011, do nejrůznějších žebříčků se však se železnou pravidelností v prosinci vrací rok co rok. U nás dokonce nyní zaznamenává své vůbec nejlepší umístění.

Nejúspěšnější novinka startuje těsně za branami elitní desítky. Sir Paul McCartney si se sólovkou "McCartney III" u českých posluchačů nevedl tak dobře jako v Británii, kde žebříčku ve vánočním vydání dominoval. V České republice se musí spokojit s číslem jedenáct.

S druhou a poslední novinkou se ještě jednou ohlédneme za sváteční náladou. Na devadesátý šestý řádek poslali posluchači Dětský sbor Camerata s nahrávkou "Zlaté vánoční koledy". Ta vyšla již v roce 2014, ale teprve po šesti letech se vmáčkla do sledované stovky.

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Barvy
  2. Yzomandias - Prozyum
  3. Nik Tendo - Restart & Lunazar
  4. Viktor Sheen - Černobílej svět
  5. Jaromír Nohavica - Máma mi na krk dala klíč
  6. Ca$hanova Bulhar - Thug Love Sofia
  7. Michael Bublé - Christmas
  8. Calin - Svědomí
  9. Harry Styles - Fine Line
  10. Mirai - Arigató

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 52. a 53. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY