"Madhouse Session" je živelný organismus z dílny Zabelov Group

03.01.2021 08:45 - Dan Hájek | foto: archiv interpreta

Předloňská deska "Eg" si vysloužila pozornost díky multižánrovému hudebnímu nadhledu, kterým autorské duo Zabelov Group oplývá. Pro "Madhouse Session" však oba pánové zvolili zcela jinou cestu: vsadili jen na své vlastní síly, díky nimž objevili nové tvůrčí postupy. Výsledné EP je doslova živelným organismem.
8/10

Zabelov Group - Madhouse Session

Skladby: I'm OK, Spoviedz, Sun, Juli
Vydáno: 10.10.2020
Celkový čas: 26:03
Vydavatel: Minority Records

Zásadním prvkem se stal samotný přístup k práci ve studiu - bez producenta za zády a bez hostů. Zabelov Group si vytyčili cíl, že do nahrávky "Madhouse Session" otisknou svou koncertní formu. Chtěli využít pouze omezených možností a sledovat, zda díky tomu objeví nové cesty, jak docílit daného zvuku nebo kam posunout vzájemnou hudební alchymii. Jan Šikl a Roman Zabelov jsou zručnými multiinstrumentalisty a jejich cit pro detail s každou novou nahrávkou roste. Roman na tomto čtyřstop položkovém ípíčku poprvé zapojuje do hry i své hlasivky, přičemž svého vokálu nevyužívá jen jako dalšího nástroje. Novinka reflektuje současnost, dobu izolace, autoři popisují vlastní pocity vzdoru, snahu o boj za sebemenší změnu, ale i jakousi revizi komunikace s blízkou osobou, jež se postupně proměňuje v nečekaný jazykový souboj (propracovaná koncovka v podobě kompozice "Juli").

Kouzlo "Madhouse Session" tkví právě v živém jamování, jež přináší mnohé překvapivé momenty. "I'm OK" je jazzově pošpiněným rockovým kusem, jehož drobet tajuplný podkres se překlene v intenzivně naléhavou "Spoviedz". Vrstevnatá "Sun" si pohrává s náznaky vrtkavé psychedelie, jež využitím stop-start efektu často mění nálady i melodie. Závěrečná "Juli" je samostatným vesmírem, který oklikou uzavře předchozí tvůrčí výlety a vydává se směrem na taneční klubovou scénu. Album "Madhouse Session" by jako klasická studiovka bylo poloviční, dvojici Zabelov Group se díky zvolenému provedení podařilo zachytit svou koncertní živelnost i neutuchající nadšení pro hledání nových výzev a vlastního hudebního jazyka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY