Brutal Assault rozšiřuje svou soupisku o dalších dvacet jmen. Přijede Vanessa, The Black Dahlia Murder i Die Krupps

21.12.2020 19:01 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Oslavit své 25. výročí nebylo metalovému svátku Brutal Assault zásahem vnějších sil letos dovoleno, o to větší párty to ale bude příští rok od 10. do 14. srpna. Festival se rozšířil na pět dnů a odpovídajícím poměrem tak naroste i soupiska kapel. V současné době jsou potvrzeny dvě třetiny z plánovaných vystupujících.

Z těch, kteří byli součástí původně ohlášeného line-upu, se jich vrátí většina - mimo jiné Abbath, Alcest, Cradle Of Filth, Devin Townsend, Mayhem, Myrkur, Phil Anselm se setem postaveným na skladbách legendární Pantery, Static-X nebo Venom. Některé kapely line-up opustily - nepřijedou Vader, Kvereltak ani Wormrot.

V předvánoční aktualizaci si pořadatelé připravili hned dvě desítky nových jmen, jejichž rozptyl sahá opět od extrémně metalových subžánrů až ke tvrdé elektronice. Z té posledně jmenované množiny se v srpnu v Josefově u Jaroměře představí domácí EBM legenda Vanessa, která se vloni vrátila se svou podařenou nahrávkou "Ghost Army", a kdo ví, možná ne festivalu představí nové skladby z chystaného koncepčního alba, o kterém se spekuluje. Stylově blízcí kontroverzní domácí partičce jsou i legendy Die Krupps, účast definitivně potvrdili i Norové Manes se svou žánrově široce rozkročenou hudbou neznající hranic.

Můstkem k death metalu by mohli být obnovení Phlebotomized, kteří tento žánr míchají s doomovou zachmuřeností. Prohnilý, záhrobní zvuk přivezou Undergang, ujetou podobu stylu naopak Nekrogoblikon. A přijede i jejich skotačící zelený skřet. Progresivnější část startovního pole zastupují The Black Dahlia Murder nebo nekompromisní Rivers of Nihil, melodickou a atmosférickou část pak obstarají dvě formace z Finska: Insomnium a Mors Principum.

Velkým jménem jsou Vio-Lence, kteří se po letech opět vracejí na scénu a s největší pravděpodobností přijedou i vyzbrojeni novým EP. Brutální thrashový výplach přivezou britští Onslaught a žádná selanka rozhodně nebudou ani Revocation, kteří zdatně spojují ortodoxní osmdesátkový přístup s moderními prvky. Kde je death, tam je i black. Angličtí Winterfylleth se vydávají atmosférickou cestou a black metal koření doommetalovými krajinami i ozvěnami pagan-folku. Regarde Les Hommes Tombe do svého zvuku přidávají špetku post-hardcoru nebo sludge metalu. V temnotě zůstaneme, přijedou i doomaři Ahab. Čekat můžeme drtivý a pomalý sound s hlubokým murmurem, který se nechává inspirovat v námořnické poetice.

Zkrátka nepřijdou ani příznivci hardcoru, a to díky sympaťákům z Death By Stereo. Tečkou za předvánočním updatem budiž trojice stonermetalových projektů, tedy Red Fang, heavyrockeři Clutch a The Band of Gold, v jehož čele stojí John Garcia, nikdo menší než hlas legendárních Kyuss.

Snad bude odsunutému 25. ročníku Brutal Assaultu přát štěstí a v plánované podobě se uskuteční. Čas do otevření pekelných bran si fanoušci mohou zkrátit kompletním setem veteránů Demolition Hammer, který se uskutečnil v roce 2017 a festival jej nedávno zveřejnil na svém YouTube kanále.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY