Greta Van Fleet lákají klipem k singlu "Age of Machine" na nové epické album

22.12.2020 12:59 - Jiří V. Matýsek | foto: Republic Records

Americká formace Greta Van Fleet pořádně zamotala hlavu nejednomu zasloužilému fanouškovi Led Zeppelin. Její první album "Anthem of the Peaceful Army" totiž zní, jako by vyšlo z nahrávacího studia právě těchto veteránů - a přesto si tahle kapela, jejíž jádro tvoří tři bratři Kiszskové, uchovává vlastní tvář a svěží přístup k rocku ovlivněnému blues.

Zmíněná prvotina vyšla přede dvěma roky, a je tak pochopitelné, že připravovaný nástupce už nyní vzbuzuje vysoká očekávání. Bude se jmenovat "The Battle At Garden's Gate" a vyjde 16. dubna příštího roku. Venku už jsou dva singly, "My Way, Soon" a "Age of Machine", a oba napovídají, že skupina základy svého stylu rozhodně neopouští. Jen je halí do výrazně velkolepějšího zvuku.

Ke druhé jmenované písni, více než šestiminutové "Age of Machine", před časem vznikl i videoklip. Skladba samotná se nese spíše v pomalejším, ale vysoce naléhavém tempu. Atmosféru zahušťuje repetitivní riff, celkový sound je jaksi zaprášený, rozmlžený. Zpěvák Joshua Kiszka, hlavní trumf Greta Van Fleet, plynule přechází z ostrých pasáží k těm klidnějším - ano, přesně v duchu Roberta Planta.

Video samotné je těžko uchopitelnou, až lynchovskou montáží obrazů, v níž se potkávají maskovaní členové formace. Zkoumají a následně likvidují (asi) antickou sochu. Tento příběh pak doplňují záběry z podivných experimentů, archivní materiál i scény s kapelou v pustině nebo na motorkách. Hlavním tématem epického tracku je očividně závislost lidstva na technologiích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY