Žalman se v klipu "Dívám se" ohlíží za temným rokem 2020

21.12.2020 08:11 - Milan Menčík | foto: Jiří Baisa

Další interpret, který upozorňuje na současné dění ve světě, je Pavel Žalman Lohonka. Zároveň zdůrazňuje i to, jakou silou v dnešní době působí média. Přináší pohled člověka uzavřeného v domácí izolaci, odkázaného pouze na společnost televize.

Není tajemstvím, že kapela Žalman & spol. pracuje na novém albu. Práce na něm uspíšila umělecká pauza způsobená koronavirem a vládními opatřeními. Díky tomu si Žalman novou kolekci může nadělit už v březnu 2021 k 75. narozeninám.

"Nedokážeme si úplně představit, že bychom hráli do prázdného sálu, bez přítomnosti diváků, přestože nám to vláda, na základě úsudku nějakého zvířete, nedávno dovolila. A na to, abychom juchali před kamerou, vedoucí někam do virtuálna, už jsme asi staří, protože nám přitom chybí energie, která se z druhé strany vrací. Nemyslím elektrická. Proto jsme se rozhodli, že namísto streamu vypustíme sérii videí k novým písním z připravované desky," říká Žalman k prvnímu klipu s názvem "Dívám se".

Hlavní role ve snímku se zhostil herec Daniel Rous. Je evidentní, že tvůrci měli potřebu akcentovat divnou dobu, ve které žijeme, protože zastávají postoj, že dnešní koronavirová éra, ekologická témata i politická situace se nějakým způsobem (i když rozdílnou měrou) dotýkají úplně každého. A s touto premisou, bez servítků a dnes už téměř povinné korektnosti, skupina ve videu operuje.

"Chtěli jsme poskládat mozaiku, jež donutí k zamyšlení. Nechceme nikomu vnucovat naše vidění světa - nejsme politická strana - ale jestli náš vzkaz pohne někoho k úvaze, nebyl zbytečný. V době adventní se možná očekává píseň s vánoční, nebo alespoň zimní tematikou, a ne zpráva, která je až nepříjemně naléhavá. Ale současnost, kterou prožíváme, je příliš chmurná na to, abychom teď do světa posílali rolničky, jmelí a fotky štěňátek. Stačí, že nás tím ve vrchovaté míře krmí televizní reklama, která už z principu žije v bezčasí a bude zalidněna šťastnými konzumenty až do zániku civilizace - dokud bude v zásuvkách proud. Je vánoční čas, kdy lidé alespoň trochu zpomalí, bilancují a myslí na své blízké. Neprožívá někdo v našem okolí podobný příběh? S příchodem nového roku se ohlédněme za tím uplynulým a řekněme si, jestli to takhle chceme," vzkazují muzikanti.

Nový Žalman je prostě jiný, než na jakého jsou fanoušci zvyklí. Ve zvuku ubylo kytar, přibylo kláves a na závěr písně i jakýsi jazzový nástin, odkazující na hudební lásku hlavního protagonisty. Píseň je, stejně jako příběh klipu, smutná a ponurá, vedle koronaviru připomíná i další neštěstí, která svět postihla v podivném roce 2020, jako třeba australské požáry či výbuch v Libanonu. Obrazy, kdy se lidé obávají jenom potkat, aby náhodou něco nechytli, jsou silné a jen tak nezmizí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY