dalekko vypustili "Družici". V klipu k songu popisují důležitost virtuálního kontaktu

17.12.2020 12:19 - Milan Menčík | foto: Tomáš Vodňanský

Pražská formace dalekko vydala dvě studiová alba a i ona využívá aktuální situaci ke tvorbě nového materiálu. V pátek 11. prosince vypustila do světa nový singl "Družice", který doplňuje i klip režiséra Petra Adamce. Velmi se hodí k dnešní době - popisuje totiž stav, kdy se do popředí dostávají virtuální kontakty před těmi skutečnými.

"Většina nápadů končí tam, kde končí budget nebo nadšení pro věc, v mém případě bych tomu říkal posedlost. A ještě točíte v době, kdy je skoro vše zavřené a nikam vás nepustí. S tím jsem se nechtěl smířit, jakmile se chytnu nějakého nápadu, tak to chci udělat, i kdyby měl být konec světa hned zítra. Kulisy družice jsem postavil u mě v bytě z materiálu, který byl zrovna po ruce. Jako dítě jsem byl mimo všechno i modelář a je tam schovaný ten klukovský sen (ten tedy trvá dodnes) jednou odletět do vesmíru, i kdyby to znamenalo být do konce života uzavřený v malé schránce letící prostorem a jediný kontakt s okolním světem by byl ten virtuální," vysvětluje vznik videa režisér Petr Adamec - Moonspotter.

A znovu ukažme prstem na pandemii koronaviru. Právě ta má na svědomí fakt, že producent a skladatel formace Džian Baban na písni spolupracoval pouze se zpěvákem Pavlem Sajnerem a violoncellistou Františkem Kroupou. Na dálku se přidal i Boris Vostrý na syntetizátor.

"Při natáčení našeho předchozího videa se nám režisér Petr Adamec zmínil o kosmickém smetí - husté síti plujících trosek vyhořelých družic a dalšího bordelu, který navěky krouží na orbitu kolem planety. Při psaní textu jsem si na to smetí vzpomněl a použili jsme je jako určitou metaforu," dodává autor skladby Baban.

"Družice" byla vypuštěna na oběžnou dráhu labelem Tranzistor a v digitální distribuci Supraphonu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY