Nové desky 50/2020 - od Paula McCartneyho přes Eminema po Armina Van Buurena

21.12.2020 13:30 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: Paul McCartney

Ještě těsně před Vánocemi si můžete vyrazit pro nová alba dvou velkých hvězd - Eminema a Paula McCartneyho. K nim se přidá z moderní křesťanské hudby Jordan Feliz, frontman 10cc Kevin Godley, druhá deska projektu Glenna Morrowa, tvrďáci Royal Hunt a kupa ípíček - například od Armina Van Buurena, Grabyourface či Hayley Williams.
V pátek 18. prosince vyšly tyto nové tituly:

Paul McCartney - McCartney III (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Paul McCartney - McCartney III
Po dlouhých čtyřiceti letech se Paul McCartney rozhodl navázat na svá dvě první sólová alba "McCartney" a "McCartney II", která tehdy nahrál pouze on sám. Může za to pochopitelně jarní karanténa. Slavného muzikanta uzavřela do jeho vlastního domácího nahrávacího studia, kde mu dělal společnost pouze zvukový inženýr Steve Orchard. "Každý den jsem natáčení začínal s tím nástrojem, na který jsem danou skladbu napsal, a pak jsem na to postupně přidával další vrstvy. Byla to zábava, šlo mi spíše o to skládat pro sebe než tvořit hudbu, která má nějak fungovat," prohlásil. Toto vše platí pro devět skladeb z jedenácti. Výjimkou je rocková "Slidin'", pod níž je producentsky podepsaný Greg Kurstin a v níž na kytaru hrál Rusty Anderson a na bicí Abe Laboriel Jr., a také závěrečná "Winter Bird / When Winter Comes", jejíž základ vznikl již v roce 1992 za asistence George Martina. Vydání alba "McCartney III", které vyšlo i na vinylu včetně několika barevných limitovaných edicí, věnoval autor speciální web.


Eminem - Music To Be Murdered By - Side B (Deluxe Edition) (Universal)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rap / hip hop

Eminem - Music To Be Murdered By - Side B (Deluxe Edition)
Eminem v lednu poměrně nečekaně vydal album "Music To Be Murdered By" a nyní mu, stejně nečekaně, připravil stranu B. Nejedná se ovšem o nějaký několikatrackový přílepek, ale o další regulérní desku se šestnácti novými skladbami. Vzhledem ke konceptu není divu, že na nich spolupracoval s velmi obdobným týmem, s jakým dělal na straně A. Mezi producenty jsou tedy Resto, IllaDaProducer, D.A. Got That Dope, T-Minus, Mike Zombie či Trevor Lawrence Jr. Co se týče hostů, zopakoval si spolupráci se Skylar Grey, avšak zbytek pozvaných kolegů je nový. K Eminemovi se ve studiu připojili ještě Dr. Dre, DJ Premier, Ty Dolla Sign, Sly Pyper, Maj a White Gold. Výsledek má být poctou Alfredu Hitchcockovi, která se prolíná s aktuálními tématy. Více zjistíte na jeho YouTube profilu.


Tip týdne

Jordan Feliz - Say It (Centricity Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock / současná křesťanská hudba

Jordan Feliz - Say It
Americký hudebník Jordan Feliz působí na hudební scéně již od roku 2006, ovšem prorazit se mu povedlo až o deset let později, když získal GMA Dove Award v kategorii nejlepší nováček. Od té doby jeho popularita roste, pochopitelně především na poli současné křesťanské hudby. Že by se mohla rozvíjet dále i na jeho čtvrté řadovce "Say It", dokazuje ve třinácti písničkách. Kombinuje v nich folk, pop, rock a nebojí se přimíchat také trochu tropical housu, soulu, gospelu, electropopu a dalších moderních vlivů. Do třech songů si přizval pětici hostů - jsou jimi Aaron Cole, tobyMac, Terrain, Lecrae a Hulvey. Jestli vás tento hudebník zaujme stejně jako nás, můžete zkoumat na jeho YouTube.


Kevin Godley - Muscle Memory (The State 51 Conspiracy)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: art rock / new wave / indie rock

Kevin Godley - Muscle Memory
Kevin Godley je známý na hudební scéně hned ve dvou velmi výrazných oblastech - jednak coby někdejší zpěvák a bubeník 10cc, jednak jako režisér videoklipů, jehož služeb využili například Bryan Adams, U2, The Beatles, Phil Collins, Boyzone nebo v poslední době Katie Melua či Keane. Nyní se ale rozhodl opět obnovit svoji hudební kariéru a vyslat do světa své debutové sólové album. Jmenuje se "Muscle Memory" a najdete na něm celkem jedenáct písniček, které se pohybují na rozhraní progresivního rocku, art rocku, new wave, jazzu, indie rocku a glam rocku. Výsledek, který tak trochu připomíná tvorbu Davida Bowieho, můžete okusit na YouTube.


Rauw Alejandro - Afrodisíaco (Sony Music)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: latin trap / reggaeton / dancehall

Rauw Alejandro - Afrodisíaco
Zhruba měsíc od vydání ve zbytku světa u nás oficiálně vychází debutové album portorického rappera Rauwa Alejandra pojmenované "Afrodisíaco". Sesbíral na něj hned šestnáct tracků, s nimiž mu vypomohlo několik hostů. Mezi ty nejznámější patří J Balvin, Trippie Redd, Anuel AA, Arcángel a Wisin & Yandel a k nim se přidali například the Martinez Brothers, Zion & Lennox, Mr. Naisgai, Tainy, Myke Towers, Camilo, Farruko, Sech a další. Jestli rádi holdujete reggaetonu a dancehallu, máte příležitost na rapperově YouTube profilu.


EP

  • Armin van Buuren - Euthymia
    Holandský DJ a producent přesně po třech měsících nabídne další EP. Po "Hollow Mask Illusion", na němž spolupracoval s Avirou, se v sedmi skladbách minialba "Euthymia" potkal s vícero hudebníky. Na desce, z níž první ukázky nahrál Armin van Buuren na svůj YouTube profil, tak uslyšíte ještě Jamese Newmana, Duncana Laurence, Jakea Reese, Avalan, Robina Vanea, Garibay a Shari Short.
  • Grabyourface - Sea
    Francouzský alternativní hudebník Grabyourface na sebe poprvé upozornil spoluprací s Covenant a v roce 2018 debutem "Keep Me Closer". Na něj nyní navazuje šesticí songů na EP "Sea". Máte-li chuť na trochu electro-industrialu, navštivte jeho bandcamp.
  • Hayley Williams - Petals For Armor: Self-Serenades
    Zpěvačka amerických Paramore v květnu vydala album "Petals For Armor", které se nyní rozhodla připomenout ípíčkem "Self-Serenades". Jsou na něm pouze tři písničky - dvě akustické verze ze zmíněného alba a jedna zbrusu nová. Všechny je nahrávala doma na čtyřstopý rekordér a nyní je sdílí na svém YouTube profilu.
  • Melanie Martinez - After School (Warner Music)
    Na trh se ve fyzické podobě na CD a vinylu dostává sedmiskladbové EP u nás stále populárnější Melanie Martinez. Zpěvačka, která u nás vystoupila na počátku února, jej digitálně vydala na konci září a nabídla na něm celkem sedm skladeb, jež jsou daleko osobnější, než jaký byl charakter alba "Cry Baby". Ověřit si to může na jejím YouTube kanálu.
  • Karen Elson - Radio Redhead Vol. 1
    Anglická písničkářka a také supermodelka Karen Elson se na své minialbum "Radio Redhead Vol. 1" rozhodla natočit pětici slavných hitů. Do indiefolk-popové podoby přezpívala "Believe" Cher, "Lay All Your Love On Me" Abby, "Sacrifice" Eltona Johna, "Dancing On My Own" Robyn a "We'll Meet Again" Very Lynn. Že stojí za pozornost, zjistíte na jejím YouTube profilu.
  • Lanterns On The Lake - The Realist
    Anglická indierocková kapela navazuje na své únorové čtvrté řadové album "Spook The Herd", které bylo v letošní nominaci na Mercury Prize, čtveřicí nových, intimně znějících písniček. K nim přiřadili ještě novou verzi singlu "Baddies" a vy je všechny uslyšíte na bandcampu.
  • Netta - The Best Of Netta’s Office, Vol. 1
    První díl ze seriálu coververzí "Netta’s Office" vydává někdejší izraelská vítězka Eurovize Netta. Mezi šestici předělávek se dostaly například "Coco Jamboo" Mr. President, "Barbie Girl" dánských Aqua, "Low" Flo Ridy, "Blue" Eiffel 65 nebo Dylanova "The Times They Are a-Changin'". Jejich ztvárnění, silně upravené vokodérem, najdete na zpěvaččině YouTube profilu.
  • The Wrecks - Static
    Americká energická pop-rocková formace The Wrecks v květnu debutovala albem "Infinitely Ordinary" a osmičku písniček se rozhodla rozšířit o další čtveřici. Uslyšíte je na YouTube.


Drive-By Truckers - The New Ok (Physical Release)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Drive-By Truckers - The New Ok
Americká politicky vyhraněná kapela Drive-By Truckers vydává letos své druhé studiové album. Novinka s názvem "The New OK" vznikla v době omezení živého vystupování. Devět tracků nabízí rozšíření materiálu z předchozího EP. Stylově navazuje na svého předchůdce "The Unraveling" a přináší punkově říznutý jižanský rock včetně coveru od The Ramones "The KKK Took My Baby Away". Ukázky si můžete poslechnout na YouTube profilu formace. Kolekce je k dispozici na CD i na platformách pro digitální streamování.


Royal Hunt - Dystopia
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: power metal

Royal Hunt - Dystopia
S velkolepým studiovým albem pro fanoušky metalové hudby přichází skupina Royal Hunt. Novinka "Dystopia" je současně i koncepční nahrávkou a osazenstvo formace si k přípravám pozvalo celou řadu skvělých hostujících hudebníků v čele se jmény jako Mats Leven (Candlemass, TSO, Skyblood), Mark Boals (Y.J. Malmsteen, Ring of Fire) nebo Henrik Brockmann (Evil Masquerade, N'Tribe). A na co se můžete těšit? To vám nejlépe přiblíží ukázka, kterou najdete na oficiálním webu kapely. O své dojmy se s námi podělte v komentářích pod článkem!


Tycho - Weather Remixes (Ninja Tune)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / IDM

Tycho - Weather Remixes
Tycho vydal vloni album "Weather", které mu letos vyneslo druhou nominaci na Grammy a které nám v únoru představil na svém pražském koncertě. Ačkoli má jeho pátá deska již svého následovníka "Simulcast", americký hudebník se k ní přece jen ještě vrací prostřednictvím její remixové podoby. O přemíchání osmi skladeb se postarali Mild Minds, RAC, Satin Jackets, Christopher Willits, Harvey Sutherland, pluko, Com Truise či Nitemoves a vy je uslyšíte na hudebníkově bandcampu.


Glenn Morrow’s Cry For Help – 2
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Glenn Morrow’s Cry For Help
Glenn Morrow's Cry for Help je indierockové kvarteto z Hobokenu v New Jersey, které vzniklo v roce 2015. Tvoří jej bubeník Ron Metz, zpěvák a basista Mike Rosenberg, kytarista Rick Sherman a kytarista Glenn Morrow, kterého si můžete pamatovat coby zpěváka a kytaristu rockové kapely ze sedmdesátých let The Individuals. I toto nové uskupení využilo nucené pauzy ke skládání, a nyní vydává svůj druhý počin nazvaný "2". Předznamenal ho singl "The Other Side of the Dream", který spolu s dalšími ukázkami z alba najdete na YouTube. Stylově se jedná o široké rozkročení od šedesátek po klasický rock s vůní glamu. Deska vychází jako download a na streamovacích platformách.


V krátkosti

  • Jackboy - Love Me While I’m Here (Empire)
    O slovo se mimo jiné hlásí také mladý rapper z Floridy. Novinka navazuje na jeho srpnovou řadovku "Living In History". Nedostatkem materiálu rozhodně netrpí a nešetří ani na hostech. Na devatenácti skladbách se s ním totiž podíleli například 42 Dugg, Denzel Curry, Kodak Black, Tyga, Hotboii, Lil Mosey, Def Loaf či Fredo Bang. Vydáním pochopitelně žije jeho YouTube profil.
  • Branford Marsalis - Ma Rainey's Black Bottom (soundtrack) (Sony Music)
    Americký jazzový saxofonista svou hudbou doplnil snímek Netflixu, který je filmovou adaptací divadelní hry o americké bluesové zpěvačce Mae Rainey. Vedle Marsalisova saxofonu uslyšíte i vokály Violy Davis, Maxayana Lewise, Clinta Johnsona a Cedrica Watsona.
  • I Am Oak - Odd Seeds (Snowstar Records)
    Indiefolková kapela z holandského Ultrechtu vydává dvojalbum "Odd Seeds", avšak nejedná se o zcela nový materiál. Šestadvacet songů, které postupně vyšly na části jedna a dva, je totiž nově nahraná část diskografie kapely, kdy kvartet vybíral to nejlepší z půl sta nových verzí svých písniček. Všechny je uslyšíte na bandcampu labelu Snowstar.


Dále vychází:

Akhlys - Melinoë
American Dream Machine - Deadhearts
Bedroom Wounds - Kink
Blind - Cuore Nero (Sony Music)
Brian Baumbusch - Murmuration
Buju Banton - ‘Til Shiloh (25th Anniversary Edition)
Casadilego - Tbc (Sony Music)
Conway The Machine - From King To A God (Deluxe)
Dormanth - Complete Downfall
Drive-By Truckers - The New Ok (Physical Release)
Earthly Bodies - Paradise
Emphasis - Spiral Of Time
Eos - The Great Ascension
Eslabon Armado - Corta Venas
Evangelist - Ad Mortem Festinamus
Frana - Disastersss
Frigidkitty - Indulgence
Gjoad - Samanōn
Glenn Morrow’s Cry For Help - 2
Grayceon - Mothers Weavers Vultures
Gresham Cash - Any Day But Today
Hands Of Attrition - Colder Places
Harijan - Harijan
Hummer - How Did I Get Here
Children Of Technology - Written Destiny
Iced Earth - Iced Earth (30th Anniversary Edition) (Sony Music)
Iggy And The Stooges - From Ko To Chaos (Box Set)
Islandeer - Islandeer
K2 - Sta Giannena
Kansas - The Absence Of Presence (Sony Music)
Kavyk - Radiant Abyss
Kult Of The Wizard - Gold
Mac Miller - Swimming In Circles
Maggie Rogers - Notes From The Archive: Recordings 2011-2016
Meglaphobe - Music For Resistance Fantasies
Melancholia - What Are You Afraid Of? (Sony Music)
Michael Christmas - Hiding.
Natanael Cano, Ovi & Junior H - Las 3 Torres
No Year - So Long
Polkadot Stingray - ??
Robb Bank$ - Tha Leak, Pt. 2
Různí - Cyberpunk 2077 Radio Vol. 2
Různí - Exquisite Corpse (Physical Release)
Ryan Pollie - Museum At The End Of Time
Saviorskin - Omnipotence Of The Absolute
Sekai No Owari - Silent
Seth Borsellini - Moodness
Sheff G - Proud Of Me Now
Skeletal Remains - The Entombment Of Chaos (Sony Music)
T9Ine - Fast Life Livin
Tadoe - No Guts No Glory
The Cast Of Netflix's Film The Prom - The Prom (soundtrack) (Sony Music)
The King’s Head - The King’s Head
Thomas Bartlett - Shelter (Warner Music)
Tim Heidecker - Office Hours Live Presents Slaps, Bops & Bangers
Township - Live At Mad Oak Studios
YBN Nahmir - Visionland

Vychází na vinylu:
Akhlys - Melinoë
Alicia Keys - Alicia (Sony Music)
Bjørn Eidsvåg - Tapt Paradis (Sony Music)
Dominic Fike - What Could Possibly Go Wrong (Sony Music)
Fucked And Bound - Suffrage (Vinyl Reissue)
Grayceon - Mothers Weavers Vultures
I Am Oak - Odd Seeds
Iced Earth - Iced Earth (30th Anniversary Edition) (Sony Music)
Mac Miller - Swimming In Circles
Maggie Rogers - Notes From The Archive: Recordings 2011-2016
Mariah Carey - The Emancipation Of Mimi (Universal)
Melanie Martinez - After School (Ep) (Warner Music)
Paul McCartney - McCartney III (Universal)
Tame Impala - The Slow Rush (New Colour December 2020) (Universal)
Thomas Bartlett - Shelter (Warner Music)

EP:
Annie Taylor - Live Session 2020
Averted - Silenced
Boulevards - Brother!
Carly Taich - It Tends To Glow
Clyde - Rally Start
Crystal - Ecco Funk
Danny Goo - Feel For You
Jafaris - Beggar
Marigold Ingot - Blame Game
Matt Dorrein - My Christmas Plea
Monkeybars - Empirical Allover Style
No Shade - Broken Down
Pouya & Fat Nick - Drop Out Of School 2
Stuck Out - Lie Through Your Teeth

Reedice:
Alcest - Écailles De Lune
Trans-Siberian Orchestra - The Christmas Trilogy (Reissue)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY