Monkey Business jsou na desce "Freedom On Sale" pichlavější a chladnější než dřív

25.12.2020 11:20 - Hana Bukáčková | foto: Jiří Rolník

Monkey Business si ke svým dvacetinám nadělili nové album, již desáté ve své bohaté a povedené diskografii. Opět, jak to u nich bývá zvykem, se nebojí píchnout do vosího hnízda palčivých společenských témat. Ze všeříkajícího názvu "Freedom On Sale" je na míle cítit, že jim není lhostejný tento svět.
7/10

Monkey Business - Freedom On Sale

Skladby: Chaos Is the Key, Freedom on Sale, One Boy One Girl, Talking Animals, Fly High, Eleven Retards, God Save the Band, Do It! (If You Don´t Have Any Children), Fuck Neutrality, Stars Delight, Compass Point, Fathers Fail (Interstellar), Love Is Hell
Vydáno: 6.11.2020
Celkový čas: 58:00
Vydavatel: Warner Music
Výrazná formace kolem Romana Holého a Matěje Rupperta vydala začátkem listopadu novinku, která navazuje na dva roky starou nahrávku "Bad Time For Gentlemen". Jedná se o druhou spolupráci s Terezou Černochovou a nutno říct, že nová zpěvačka k ostatním přirostla jak siamské dvojče.

Pod hudbou je podepsaný dvorní skladatel, producent a multiinstrumentalista Roman Holý, s textařským umem přispěl baskytarista Pavel Mrázek. Ten s touto svou dosud skrytou silnou stránkou začal koketovat už na předchozím počinu, na tom aktuálním už stojí za většinou veršů.

Na dnešní poměry má album poměrně dlouhou stopáž (většina konkurence se vejde do poloviční délky). Oproti předchozím nahrávkám MB tentokrát odbočují ze zavedeného zvuku. Funk vyměnili za více elektroniky, a působí tak nějak uklidněně. Přesto v každé písni srší nápady, experimentují se zvuky a provokují slovně - přibylo více společenských témat orientovaných na současnost.

Tradičně nechybí humor, ironie a celkový nadhled. To dokazují songy typu "Eleven Retards", který si utahuje ze sportu točícího se kolem kulatého nesmyslu. "Love Is Hell" - láska je peklo, stejně jako pro někoho i nakupování v jednom obchodním řetězci s nábytkem, které může mít velký vliv na nejeden vztah. O smyslu monogamie vypráví "One Boy One Girl". Někdy krom jistot potřebujeme chaos - "Chaos is the Key" a může nás nakopnout k lepším výsledkům.

Titulní "Freedom On Sale" tvrdí, že jsme všichni díky všem těm vychytávkám a technologiím sledování - Velkému bratrovi zkrátka neunikneme. Hrozná představa. Sociální pospolitost řeší "Fly High". Radikální změnu naší budoucnosti navrhuje "Do it! (If you don't have any children)". Výstižné "Choď do pi*i" ve "Fuck Neutrality" je pak jasným vzkazem všem neutrálním beznázorovým jedincům. Asi nejvíce mě z alba baví právě tahle píseň spolu s "Talking Animals" či "Chaos Is the Key".

To by nebyli Monkey, aby byli bez hosta. Úvodní song "Chaos Is The Key", který začíná jakoby kabaretním úvodem, zdobí jízlivý zpěv hostujícího Dana McCaffertyho z Nazareth. Na desce se objeví rovněž světově uznávaný hammondista Ondřej Pivec a v písni "God Save the Band" se přidal britský zpěvák a trombonista (známý z působení v kapele Freak Power) Ashley Slater. Oba posledně zmínění mimochodem spolupracovali s touto povedenou partičkou už na dva roky staré nahrávce. K nim pak přibyl i smyčcový Epoque Quartet či raperka Sia Sai ve "Fly High".

Pozornost si zaslouží i vizuál, který koresponduje s poetikou postapokalyptického obrazu společnosti. Hlavu sochy Svobody na zpustošeném vrakovišti, které představuje naši společnost, hlídá pes, který je z toho všeho smutný, nebo rozzuřený. Možná obojí. Neví, jestli má svoje území chránit, nebo v něm se strachem bojovat o přežití. Ani se mu nedivím. Oba dva pocity se za poslední roky ve mně tlučou fest.

Zvuk je trošku oldschoolový, pestrý mišmaš s převahou elektroniky. Možná i proto na mě z poslechu "Freedom On Sale" padají určitý chlad a odosobněnost. Je to trochu depka - i přes všechnu snahu na mě výsledný efekt bohužel působí tak nějak sterilně, ospale (hlavně druhá polovina). Z novinky nečiší ta pověstná energie, kvůli které je bezmezně nejenom já obdivuju. Monkey Business zkrátka vsadili na vážnou notu a dělají osvětu své ideologii. A dělají to po svém.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY