Nebe a zlaté prasátko se v novém klipu snaží zachránit "Poslední okno v kalendáři"

01.12.2020 17:36 - Hana Bukáčková | foto: archiv kapely

Stejně jako (chlebodárci) Kryštof i skupina Nebe přichází s vánočně laděnou písničkou, v níž se (byť bez Gotťáka) ptá na smysl těchto svátků. Song "Poslední okno v kalendáři" vyšel na první adventní neděli a odkazuje na několik vánočních tradic. Už v samotném názvu je okatě naznačená vzpomínka na dětství a na čokoládové adventní kalendáře, které krátily dobu čekání na Štědrý den.

Autorem hudby i textu je už tradičně frontman kapely Petr Harazin. "Když jsem psal vánoční písničku, vzpomněl jsem si, jak jsme s mojí sestrou vždycky čekali, až si konečně budeme moci otevřít v adventním kalendáři okýnko s číslem 24. To byla úplně první věc, která mě napadla při vzpomínce na Vánoce," svěřuje se.

Výsledku ale chybí větší potenciál, hit se z něj proto zřejmě nestane. Skladba je postavená na netypickém vybrnkávání, do kterého se přidá houpavá melodie a nakažlivý refrén: "Poslední okno v tvém kalendáři je otevřené, na rtuti září krom odlesků od levné čokolády i požehnání být s rodinou a kamarády..." Sváteční atmosféru příjemně ozvláštňuje smyčcový kvartet.

Vše pak doslova dokresluje doprovodný klip. Za historicky prvním animovaným videem formace, který vznikl jako důsledek vládních opatření, stojí Lukáš Balcárek. Vizuál vyjadřuje poselství (nejen) členů kapely - to nejdůležitější ze všeho jsou dobří lidé kolem nás. Obzvláště v těchto (ne)časech je víc než kdy jindy podstatné být s rodinou a kamarády. Bez toho ostatního se obejdeme. Do hlavní role skupina obsadila zlaté prasátko, které se v převleku za superhrdinu snaží zachránit (letošní) Vánoce. Je to celkem vtipný nápad s upozaďovanou postavou spjatou s českou kotlinou a s touhou vidět zázraky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY