Pokáč i v tomto nečase přichází s koledou. Je to "Anděl". V klipu doslova

28.11.2020 16:17 - Hana Bukáčková | foto: Archiv interpreta

Tenhle rok je divný, vše je vzhůru nohama. Jediné, co v této době pro mnohé zůstává jistotou, jsou Vánoce. A pak taky Pokáčovy písně. Budou s námi vždy, nikdy nezklamou a vždy budou vzpruhou do stereotypní současnosti. Týden před Mikulášem tak písničkář přichází jak jinak než s tematicky laděným "Andělem". Produkce skladby se tradičně ujal Johny Rainbow.

"Už je to taková tradice, že každej rok vydáváme vánoční song, letošek není výjimkou... i když celej rok je ve znamení koronaviru, písnička s tím nemá nic společného, naopak je to taková vzpomínka na vánoční trhy plný lidí, který přišel zkontrolovat sám anděl. Je to klasicky malinko přitažený za vlasy, ale snažili jsme se, aby to pořád bylo co nejvíc vánoční a navozovalo to fajn atmošku," zdůvodňuje počin sám autor a dodává: "Jak říká Xindl X, každej správnej písničkář by měl mít písničku o andělovi, pokud chce být správný písničkář, tak jsem ho konečně dohnal. Původně jsem chtěl zůstat u jednoho vánočního songu za kariéru, ale pak mi to nedalo, a každej rok teď dáme jeden."

O písních se sváteční tematikou se říká, že se k nim interpret uchýlí ve chvíli, kdy už neví, co by. Je to zpravidla taková krizovka a chytrý tah na obměkčení a získání lidí (a peněz). Pokáč to ale nemá zapotřebí. Je studnice nápadů, které v žádném případě neplavou v kýčovitých stojatých vodách. A i tentokrát svým textem zvládl situaci patřičně odlehčit. Není to klasický christmas song ani pokus o novodobou koledu, spíše taková příjemná, nostalgická vzpomínka na to, že svět holt není takový, jaký byl dříve. Při poslechu "Anděla" si uvědomíte, že i když vás štvaly komerční trhy přeplněné turisty a stánkaři, kteří se z předraženého zboží snažili vytěžit co nejvíce, možná si na ně letos z důvodu jejich celoplošné absence ještě s chutí zavzpomínáte.

Vše dokresluje i doprovodný klip. Za kamerou stál opět Jakub Mahdal. Pokáč se oblékl do kostýmu anděla a chodil s nim po centru metropole. "Musím říct, že chodit po Praze v andělským hávu byl celkem zážitek," vzpomíná na natáčení. Pro nás je zase zážitek, že umí z jednoduché pointy vykřesat další hit, který není jen směsicí nahodilých pocitů, ale vtipným komentářem reality. A ten jeho utrápený výraz, v kterém se otiskuje jistá tíha světa, mě prostě baví.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY