Brendan Perry nečekaně vydal album věnované řeckému stylu rembetiko

21.11.2020 19:58 - Dan Hájek | foto: veronika matějková / @musicserver.cz

Jeho domovští Dead Can Dance chystají další turné, Brendan Perry však měl zřejmě ještě trochu volného času, a tak nahrál svou třetí sólovku. Album "Songs Of Disenchantment: Music From The Greek Underground" je poctou zvuku řeckého undergroundu a místnímu folklóru rembetiko.

Brendan se sice narodil v Británii, ale následně se s rodinou přestěhoval do Austrálie, kde později potkal Lisu Gerrard. K cestě k protinožcům (ta prý trvala šest týdnů) tehdy využili řecké lodě jménem Ellinis a právě během plavby muzikant poprvé uslyšel tradiční řecké písně. Později mnohem hlouběji probádal zejména styl rembetiko a zjistil, že žádná z těchto skladeb neexistuje v anglické verzi. Proto se tohoto nelehkého úkolu chopil, prošel svou rozsáhlou sbírku reprodukované hudby a probudil tradicionalistu ve svém nitru. Celou kolekci (včetně všech použitých nástrojů) natočil zcela osamocen ve svém francouzském domově v Bretani.

"Bydleli jsme v Austrálii už pár let, když jsem poznal rembetiko. Často to bylo v řeckých kavárnách a tavernách na předměstí Melbourne na konci sedmdesátých let minulého století. Tato místa byla převážně sociálními uzly řeckých migrantů, kteří ve vlnách přicházeli do Austrálie od konce 19. století. Během dne zde často sedávaly skupinky starých mužů, kteří hráli vrhcáby a usrkávali ouzo při poslechu laiky a rembetika," popisuje Perry svou hudební pouť.

Album "Songs Of Disenchantment: Music From The Greek Underground" je již k dispozici na digitálních platformách a Brendan Perry na ně poskládal těchto deset písní: Bring Me A Cup Of Wine, Gypsy Girl, In The Basement, The Hash-Den Owner, O Memetis, In The City's Hammam, Tonight In Your Neighbourhood, You Were Barefoot, The Pickpockets, Christos, Play The Bouzouki. Fyzicky bude deska k dispozici v závěru února příštího roku, vedle CD bude k mání i limitovaný green galaxy vinyl. Předobjednávat můžete na hudebníkově Bandcampu.

Zmiňované turné Dead Can Dance plánované na jaro 2021 se ze známých příčin s největší pravděpodobností posune o rok, s oficiálním oznámením však skupina zatím vyčkává.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY