Thom Artway v singlu "Dream Your Life Away" výrazně změnil styl

06.11.2020 18:03 - Petr Šrajer | foto: Alexandra Hraskova

Thom Artway zveřejnil už třetí singl od vydání poslední desky "All I Want" a vstupuje s ním zase na nová území. Zatímco loňský cover Krylova "Anděla" byl ohlédnutím do minulosti a na konci léta vydanou "Caroline" je možné chápat jako soundtrack k muzikantovu sňatku, novinka "Dream Your Life Away" zní jako výhled do budoucnosti.

Výsadní podíl na tom má britský producent Eddie Stevens, který je spoluautorem písně. Jeho jméno nevidíme na tuzemských nahrávkách poprvé. Jako partner Jany Kirschner je podepsán pod některými deskami této slovenské zpěvačky a dále pod kolekcemi Korben Dallas nebo aktuálně Robert Křesťan & Druhá tráva. Skoro to vypadá, že Stevens je jedním z prvních na seznamu lidí, jimž se interpret ozve, když chce výrazně změnit styl.

Tak je tomu i v tomto případě, jak ostatně potvrdil sám Artway: "Chtěli jsme zkusit něco nového, ať se nezacyklíme v námi zajetých kolejích. Cílem bylo spojit jeho progresivní přístup, muzikálnost a mé písničkářství. Vyzkoušet to prostě jinak."

A jinak výsledek také zní. Producent je známý tím, že rád narušuje klasické melodické struktury zdánlivě náhodnými vpády různých zvuků a ruchů, a tuto metodu využívá i ve skladbě "Dream Your Life Away". "V nahrávce uslyšíte postupy, zvuky, které by nás nikdy nenapadly použít. Tak je možné, že mě moji posluchači v takovém kabátu vůbec nepoznají," dodal zpěvák.

Kromě něj a Eddieho Stevense v songu uslyšíme také členy Artwayovy stálé kapely. Na textu opět spolupracoval Alasdair Bouch, v Praze usazený písničkář původem z Anglie. "Píseň je o neustálém spěchu, honění se za úspěchy, prací, jistotami. Je také o aktuální době, o různých povrchnostech a věcech, které nám přijdou stupidní," popsal Artway. Neprozradil ale, jestli se v tomto složení jedná o jednorázovou záležitost, nebo jestli je singl zárodkem nové desky. Přimlouval bych se za druhou možnost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY