GusGus předkládají v klipu "Higher" futuristickou verzi Starého zákona

04.11.2020 14:28 - Dan Hájek | foto: Oroom ehf

Islandský tvůrčí tým GusGus o sobě opět dává vědět. Před časem vydal singl "Higher", na němž jeho členové spolupracovali společně s Margrét Rán ze kapely Vök. Jejich jasně rozpoznatelný zvuk a hypnotická energie nechybějí ani tentokrát. Margrét si naopak ze zasněných dreampopových vod domovské formace odskočila, ale nutno podotknout, že se zde rozhodně neutopila.

Doprovodné futuristické video čerpá ze Starého zákona: "Nuže, vybudujme si město a věž, jejíž vrchol bude v nebi. Tak si učiníme jméno a nebudeme rozptýleni po celé zemi" (Gen 11, První kniha Mojžíšova). Chopila se jej autorská dvojice Arni & Kinski a produkční skupina Dýrlingur. S nimi Daníel Ágúst Haraldsson a Birgir Þórarinsson již kooperovali v průběhu druhé poloviny devadesátých let minulého století. "Higher" tradičně spojuje hned několik vizí. Nemalou roli zde hraje i tanečník a choreograf Hannes Þór Egilsson, který byl do obrazu několikrát namnožen, aby vznikla pomyslná lidská armáda. Střih a tempo snímku koresponduje s hudební složkou.

Zatím poslední položkou v diskografii GusGus je dva roky staré album "Lies Are More Flexible". To následně doplnila remixová épéčka "Remixes Are More Flexible, Pt. 1" a "Remixes Are More Flexible, Pt. 2" (zde se se svou verzí tracku "Lifetime" po delší době ukázal i Jam El Mar z neméně legendárního projektu Jam & Spoon). Doufejme, že "Higher" nezůstane osamoceno a někde v procesu se již tvoří následovník této desky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY