Zemřel španělský DJ José Padilla, asi největší ikona chill outu

21.10.2020 08:26 - Jaromír Koc | foto: facebook José Padilla

Smutná zpráva přišla začátkem tohoto týdne ze Španělska. Ve věku šedesáti čtyř let zemřel legendární DJ a producent José Padilla, který počátkem devadesátých let definoval hudební styl chill out a mamutím podílem přispěl k jeho celosvětové popularitě. Rodák z Barcelony prohrál svůj boj s rakovinou.

Padilla se v roce 1975 přestěhoval na Ibizu, kde začal jako rezidentní DJ v clubu Café del Mar. Ten se postupem času začal specializovat na ambientní hudbu a sám José byl největší hvězdou tohoto klubu. V roce 1991 stál u zrodu prvního dílu dnes již legendární kompilace "Café del Mar", na kterou vybral všechny songy. Byl autorem i dalších pěti dílů a taktéž výročního dvacátého pokračování. Doplňme, že do dnešního dne má tato kompilace celkem pětadvacet pokračování a miliony prodaných kusů.

José Padilla s nemocí nebojoval dlouho. Dozvěděl se o ní až počátkem letošního léta, kdy o tom informoval na sociálních sítích. "Bohužel mám špatné zprávy. Před několika dny jsem šel do nemocnice udělat nějaké testy a diagnostikovali mi rakovinu tlustého střeva. Teď čekám na operaci. Jsem v choulostivé finanční situaci, ne-li velmi špatné. Jsem v mínusu. V důsledku koronaviru jsem po dobu pěti měsíců bez jakýchkoli příjmů a nemám ani na zaplacení nájmu. Z tohoto důvodu vás pokorně žádám, abyste mi pomohli překonat tuto situaci. Hudba je můj život a jsem si jist, že díky vám si ji budu moci i nadále užívat a pracovat s ní," uvedl tehdy na facebooku a rozjel benefici na svoji záchranu.

Bohužel nejen jeho finanční boj, ale i ten zdravotní skončil v neděli 18. října. Den poté se na sociálních sítích objevila tato zpráva: "S velkým smutkem vám přinášíme zprávu, že José v neděli večer pokojně zemřel ve spánku zde na svém milovaném ostrově Ibiza. Jeho rodina a přátelé by rádi poděkovali všem, kteří poslali finanční dary i podpůrné zprávy, aby mu pomohli usnadnit jeho posledních pár měsíců, a také všem zaměstnancům nemocnice Can Misses Hospital za péči o něj až do konce. Západ slunce na Ibize bez něj už nikdy nebude stejný, ale krásná hudba José Padilly v nás zůstane navždy. Adiós, maestro.“



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY