Lákavou výzvu "Vezmu tě s sebou" od Fast Food Orchestra nelze odmítnout

22.10.2020 09:56 - Hana Bukáčková | foto: Jan Hromadko

Kapela Fast Food Orchestra představuje řadu novinek. Nedávno prošla změnami v sestavě: kytaristu Kučína nahradil Vivo a dechovou sekci rozšířil Bořek hrající na saxofon a harmoniku. A na listopad připravuje vydání své deváté (druhé v češtině psané) desky.

Na podporu alba s názvem "Vezmu tě s sebou" vyšlo nyní i video ke stejnojmenné písni. "Klip jsme natáčeli několik dní v několika lokalitách. V Brdech, kam jsem opakovaně s kapelou vyrazili na výlety a čundry. Na kopci Raná v českém středohoří, kam jsem na začátku léta jezdil fotit kolonii syslů, a poslední lokalitou byla osada Višňová na Berounce, kde máme kamarády a kde trávím vždy v létě několik dní. Tam jsme natočili závěrečnou scénu u táboráku. V klipu se nehraje, jen se chodí, sedí, jí, cestuje vlakem. Kluci ze štábu jen natáčeli cestu a opékání špekáčků. Asi nejpikantnější je natáčecí den v Brdech, kdy jsme nakonec ušli 26 km. To kluci s kamerama, baterkama na zádech hodně cenili," říká zpěvák Filip Vondrášek alias Fido.

Ten je i autorem songu, jehož melodie vznikla na střeše francouzského institutu v Senegalu během jamování s kytaristou původem z Burkina Fasa. Na cestách potom vznikl text. Celá skladba v sobě nese folkový, country i popový nádech, což někteří ryzí (ska a reggae) fanoušci nemůžou skousnout. Mně to nevadí - je to vývoj. Po odchodu Sushi a přechodu výhradně k češtině už Fast Food Orchestra nebude nikdy to, co předtím. Ale tak to prostě je. Tohle je pohodová věc do nepohody. Pojednává o tom, co život obnáší, a o tom, jak je důležité ho prožít a hlavně s kým. A tato cesta životem se svým způsobem otiskla i do vizuální stránky, může tak fungovat i jako jakási vzpomínka na uplynulé léto a turistickou sezónu.

To vše má přitom svoje opodstatnění. "Deska bude mít koncept a tím je cesta ve všech podobách. Fyzická z bodu A do bodu B i cesty životní, duchovní... Cesta se na desce objevuje v podstatě v každé písničce. Je to i určitá symbolika toho, co teď jsme, kam jsme dozráli a kde se cítíme dobře," dodává Fido.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY