Zábavní Sto zvířat testují svůj humor na lidech už třicet let

16.10.2020 15:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook Sto zvířat

Sotva Sto zvířat oslavili čtvrtstoletí existence s albem "Ministerstvo mýho nitra", je tu další výročí. Od té desky už totiž uplynulo pět let, a tuzemští ska veteráni chtě nechtě musejí nést na zádech třetí kříž. A aby to tahání nebylo tak těžké, vypustili nový materiál, nahrávku "30 let testováno na lidech".
7/10

Sto zvířat - 30 let testováno na lidech

Skladby: Byl pozdní večer, Dívka T., Špaček, U vokna, Rozdvojeník, Praha, Hlava v lihu, Chlapi na zabití, Čtvero ročních období, Toulouse–Lautrec, Rodinný foto, Já nic, já muzikant
Vydáno: 10.10.2020
Celkový čas: 39:41
Vydavatel: 100promotion
Když se řekne Sto zvířat, asi každému naskočí typický ska rytmus a úsměvné texty obratného skladatele Tomáše Belka. Tomu ani roky hraní a skládání na kreativitě pranic neubraly, a na čerstvé řadovce servíruje další várku osobitého humoru. I tentokrát je výhradním textařem. Za hudební stránkou stojí frontman Jan Kalina, Mikoláš Nop, Jan Šobr, textařův syn Matěj Belko a oceňovaný skladatel Petr Ostrouchov, který se mimo jiné v loňském roce podílel na veleúspěšném albu Vladimíra Mišíka "Jednou tě potkám".

Kolekci otevírá perfektní parafráze na Máchův "Máj": "Byl pozdní večer, první leden, žena mi řekla - ty tlusťochu jeden. Byl pozdní večer, první únor, a tím skončil všechen humor. Byl pozdní večer, první březen, míň chlastej fernet a váha ti sleze. Byl pozdní večer, první duben a já jsem ještě nebyl huben." Skladba "Byl pozdní večer" má silný hitový potenciál a na novince patří k těm, které si oblíbíte na první dobrou, a to i díky vtipnému textu reflektujícího jeden rok v životě člověka, který "není žádný Mácha hubenej".

Jako už tradičně se za mikrofonem střídá s Kalinou také Jana Jelínková, které před třemi lety vyšla narozeninová deska "Dáma s čápem". Svým vyzrálým hlasem barové zpěvačky zaujme v písni "Špaček" a především pak ve snové baladě "Praha", napsané již zmiňovaným Ostrouchovem.

Úkol rozvířit koncertní kotel bude mít nepochybně hybná a aranžérsky neotřelá "Hlava v lihu". Vokálně se v ní vystřídají oba vokalisté i sborový zpěv zbytku kapely a výsledek posluchače doslova nutí k tanci. Milovníky černého humoru jistě potěší óda na černou vdovu řádící v Praze v písni "Chlapi na zabití": "Ta cihla měla skoro pět kilo a takhle z vejšky, tak to je dílo, naštěstí se o tom nemluvilo."

Muzikanti ze Sto zvířat natočili další typicky barvitou a zábavnou nahrávku, které nechybí nic z ingrediencí, které tuhle dnes již zasloužilou skáčkovou bandu proslavilo. Sice zároveň nic nového nepřináší a mnohá témata a nápady leccos připomínají, jenže pak si člověk uvědomí, že jí je třicet a v hudebně úzkém kabátu žánru si vlastně počíná nadstandardně dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY