Kateřina Marie Tichá má na debutu "Sami" co říct

12.10.2020 00:00 - Josef Martínek | foto: SinglTon

Vynechme obvyklé fráze o kapele Jelen a o tom, jaký kus cesty Kateřina Marie Tichá za posledních několik let ušla. Její albová prvotina "Sami" je totiž natolik vydařenou a na přesahy bohatou popovou nahrávkou, že není nutné ji prodávat všeobecně líbivými slogany. Stačí si ji poslechnout.
8/10

Kateřina Marie Tichá - Sami

Skladby: Sami, Zničená zem, Divoká (feat. David Stypka), Kolemjdoucí, Kdyby tak, Příteli, V Paříži, Metro, Pravé poledne, Vlci, Vítr
Vydáno: 2.10.2020
Celkový čas: 40 minut
Vydavatel: SinglTon
"Sami" nabízí mnohem víc než jen příjemný folk pop, který mohl kdekdo očekával. Kateřina Marie Tichá se zde prezentuje jako vyzrálá interpretka, autorka i textařka, chtělo by se dokonce říci až básnířka. Její písně jsou nečekaně pestré a osobité, zjevně odžité a zpracované s dostatečným nadhledem.

Velký podíl na rozmanitosti měl producent ODD. V úzké spolupráci s tímto libereckým hudebníkem se zpěvačka nebojí vydat do dříve neprobádaných světů. Tradiční nástroje se vkusně proplétají s elektronikou, intimita jde ruku v ruce se zdravou rozverností. Výsledek je díky tomu nápaditý, a přesto jako celek dává smysl.

Povedená titulní píseň, která zároveň posloužila jako první singl, evokuje francouzskou ulici (někteří díky ní dokonce Kateřinu začali titulovat jako českou Zaz). Také v dalších skladbách se odráží její kladný vztah k folklóru v různých podobách. Zatímco "Příteli" oživuje vzpomínky na Zuzanu Navarovou, "Pravé poledne" vás, s nadsázkou řečeno, přenese na vesnickou tancovačku.

Deska zaujme rovněž silnými baladami ("Zničená zem", "Kdyby tak") anebo zpívajícím hostem v podobě Davida Stypky, který obohatil živelný song "Divoká". Tím však rejstřík pěveckých poloh Tiché zdaleka není vyčerpán. Čekají na nás totiž ještě kousky jako "V Paříži" nebo "Metro", které názorně demonstrují, jak moc se vlašimská hudebnice nebála zvukově vzdálit svým kytarově písničkářským kořenům. Jistý závan temnoty, přesahy do elektronické sféry a ve druhém případě také nečekaná dynamika jí nesmírně sluší.

A když už si posluchač myslí, že ho nic dalšího nepřekvapí, přihlásí se těsně před koncem o slovo "Vlci". Atmosférická skladba takřka duchovního rozměru s náležitou gradací se stává vrcholným momentem nahrávky. Závěrečný "Vítr" zase naplno ukazuje sílu a hloubku zpěvaččina hlasu.

Tak přesvědčivý debut od Kateřiny Marie Tiché nejspíš nikdo nečekal. Na rozdíl od pět let starého EP "Otazníky" už nejde jen o milou vizitku s příslibem, že "z toho snad jednou něco bude". Trpělivé čekání na múzu přineslo ovoce v podobě alba, které má opravdu co říct.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY