Legendární 2LP "Planetárium" Václava Neckáře vychází v reedici

05.10.2020 08:03 - Milan Menčík | foto: Alan Pajer

Václav Neckář sice letos neslaví žádné kulaté ani půlkulaté jubileum, přesto k jeho sedmasedmdesátým narozeninám vychází v další reedici jedno z jeho nejzásadnějších alb "Planetárium". Protentokrát budou mít radost milovníci gramofonů a černých vinylových desek, kolekce se totiž na trhu objevuje ve formátu 2LP.

"'Planetárium' vzniklo vlastně díky Zdeňku Rytířovi. Zdenda se ve Stromovce zatoulal do prostor pražského planetária, v jehož kopuli se měnilo postavení hvězd z pohledu severní a jižní polokoule. Zdeněk seděl ve tmě v poslední řadě a hledal, kdo celý ten
Václav Neckář - Planetárium
© Supraphon
složitý mechanizmus planetária řídí. Najednou zahlédl za řídicím panelem mrňavou, brejlatou dívku, která svýma malýma ručkama ovládá celý vesmír,"
popisuje důvod vzniku a dobu, během které se vše zrealizovalo, sám zpěvák a dodává: "V roce 1974 jsme natočili desku 'Tomu, kdo nás má rád' a další deskou v roce 1977 bylo právě 'Planetárium', kterým jsme pokračovali v monotematických projektech. Obchodní manažer Supraphonu Jiří Vinařický mi sdělil, že takovýto projekt se neprodá. Vzal si ale nahrávku domů a naštěstí ji nechal poslechnout svému synovi. Ten prý řekl: 'To je ono!' 'Planetárium' pak bylo v některých obchodech podpultovkou a Supraphon ho musel dolisovávat. Nakonec se ho prodalo 125 000 kousků, a to to bylo dvojelpíčko! Takže si myslím, že se publiku líbilo."

Materiál na album se mu podařilo seskládat tak silný, jak to jen šlo, vždyť výčet autorů, mezi kterými se skví jména Petr Janda, Ota Petřina, Zdeněk Rytíř či Michael Prostějovský, je prvoligový. Konceptuální záležitost nebylo možno nijak zásadně krátit a navíc se vybíralo hned ze čtyř desítek skladeb, proto jeden vinyl tehdy nestačil.

"Ota rozhodl, že o instrumentaci dvaadvaceti skladeb se podělíme. On aranžoval první desku a já druhou. Všechny skladby byly původní, české a autoři je poslali na magnetofonových kazetkách jen s melodií a jednoduchým doprovodem kytary nebo piana. 'Planetárium' bylo tedy pro mne i prubířským kamenem aranžéra," doplňuje zpěvákův bratr, spoluhráč a autor několika písní na nahrávce Jan Neckář.

Reedici nechybí zrekonstruovaný obal a nový zvukový remastering. Zakoupit ji lze zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY