Machine Gun Kelly se na "Tickets to My Downfall" zdárně popral s pop punkem

09.10.2020 08:20 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Machine Gun Kelly si v posledních letech vydobyl skutečně výsostnou pozici jednoho z nejrespektovanějších a nejpopulárnějších rapperů na scéně. Na své páté desce "Tickets to My Downfall" se ale rozhodl žánrově odklonit - pustil se do vod pop punku. K tomu mu pomohl ten nejpovolanější - Travis Barker.
8/10

Machine Gun Kelly - Tickets to My Downfall

Skladby: Title Track, Kiss Kiss, Drunk Face, Bloody Valentine, Forget Me Too Ft. Halsey, All I Know Ft. Trippie Redd, Lonely, Wwiii, Kevin and Barracuda (Interlude), Concert for Aliens, My Ex's Best Friend Ft. Blackbear, Jawbreaker, Nothing Inside Ft. Iann Dior, Banyan Tree (Interlude), Play This when I'm Gone
Vydáno: 25.9.2020
Celkový čas: 36:00
Vydavatel: Universal
Pro bubeníka legendárních Blink-182 Travise Barkera jde o jeden z mnoha projektů, na nichž pracuje v rolích spoluautora, producenta či instrumentalisty. Na novince Colsona Bakera, jak se Machine Gun Kelly ve skutečnosti jmenuje, se pop-punkový veterán podílel na všech frontách, a vepsal jí svůj typický rukopis. Naštěstí se mu vedlo lépe než v případě jeho kooperace s jiným rapperem Vicem Mensou na jeho příšerném počinu "93Punx" z minulého roku.

Machine Gun Kelly si už na scéně získal patřičný respekt, a to i díky novátorskému stylu a drzosti, projevené třeba přestřelkou s Eminemem, který ho momentálně zrovna nemusí. Na druhou stranu, když o vás rapová ikona napíše song, byť nelichotivý, je to reklama k nezaplacení.

Díky nabyté slávě si tak rodák z Texasu může dovolit takové kousky jako natočit žánrově odlišný počin. "Tickets to My Downfall" je naprosto poctivým pop punkem se všemi jeho klady i zápory. Žádné velké experimenty mimo mantinely, ale líbivé melodie, lehce punkový motor a pořádná dávka smělé drzosti a rebelství.

Co ale dělá tuhle desku neotřelou, je skladatelský um obou hlavních tvůrců a zejména, ač si to jeho kritici rozhodně nemyslí, charismatický Bakerův vokál. Album otevírá výborná arénovka "Title Track", která nenechá jednu nohu klidnou. Hitovkou je i následující "Kiss Kiss", která - narodit se o patnáct let dříve - mohla být nezpochybnitelnou teen hymnou.

Jedním z nejvýraznějších momentů je i hořkosladká vztahovka "Bloody Valentine", již svou neochvějnou rukou táhne vpřed bicman Barker. Jako výborná volba dopadla hostovačka zpěvačky Halsey - svižná pecka "Forget Me Too" jí vážně sluší. A dobře zní i spolupráce se zpěvákem Blackbearem v asi nejpopovějším kusu "My Ex's Best Friend".

Ačkoliv se může zdát, že textově jde o kolekci lehkých témat tolik typických pro žánr, opak je pravdou. Za oponou se Machine Gun Kelly zpovídá ze svých bojů s depresí, z nepovedených vztahů a na řadu přijde i filozofování nad vlastní existencí.

Samotný název nahrávky "Vstupenka na můj pád" lze chápat jako sarkastický úsměšek na adresu řady jeho haterů i jako pomrkávání směrem k vlastním, zejména rapovým fanouškům. Colson Baker si zároveň získal pozornost kytarovějšího publika a ukázal, že umí chodit i v jiném hudebním obleku, než ve kterém před pár lety vystartoval na scénu deskou "Lace Up". Žádný pád se tak nekoná.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY