The Weeknd v rádiích sesadil Avu Max, Sergei Barracuda triumfuje v albovém žebříčku

23.09.2020 12:00 - Josef Martínek | foto: instagram interpreta

Rádiová i albová hitparáda hlásí nová jména vítězů. Éter opanuje The Weeknd, který s "In Your Eyes" navazuje na úspěch předešlého hitu "Blinding Lights". V albech pokračuje dominance rapu, tentokrát vyšplhal nejvýše Sergei Barracuda se svou novinkou. Ve druhé desítce odstartoval Marilyn Manson.
The Weeknd - After Hours
© facebook interpreta
RÁDIA - Kdo sleduje rádiový žebříček pravidelně, ten si už jistě stačil všimnout, jak to v našem éteru chodí. Dramaturgové jednou za pár týdnů trochu zamíchají kartami a v dalších kolech se pak v pořadí zpravidla nic moc neděje. Onen týden změn nastal právě teď.

Ava Max se totiž s "Kings & Queens" po sedmi týdnech kralování propadla až na číslo čtyři. Ve vedení ji střídá The Weeknd, který letos slast vítězství ochutnal častěji než kdokoliv jiný. Celosvětový hit "Blinding Lights" si na jaře a v létě náš éter podmanil hned na deset týdnů. Snad nikoho proto nepřekvapí, že kanadský zpěvák dostal šanci také se singlem "In Your Eyes". S ním už triumfoval v Polsku, Srbsku nebo Belgii.

Na stříbro si z jedenáctého místa polepšil německo-chorvatský producent Topic. Jeho song "Breaking Me", ve kterém hostuje švédský zpěvák Alexander Tidebrink, zabodoval v celé řadě evropských zemí. Také v tomto případě tedy dramaturgové vsadili na jistotu.

Mimořádně úspěšný rok zažívá Dua Lipa. "Break My Heart" je po předešlých kusech "Don't Start Now" a "Physical" už třetím singlem z její druhé studiovky "Future Nostalgia", který to v našich rádiích dotáhl až na stupně vítězů. Na současný bronz poskočil z osmadvacáté příčky. Vypadá to, že britská zpěvačka je v kurzu jako žádná její kolegyně.

Do top desítky nově vtrhli také američtí All Time Low se songem "Monsters". Z minulého čísla dvacet devět si to namířili na pětku. Do popředí se nečekaně vrátil také Marek Ztracený s hitem "Naše cesty", který v éteru patřil k nejhranějším už v zimě. Nyní se do elitní společnosti podíval znovu, ve svém devětačtyřicátém týdnu si zapisuje osmý post.

Premiérově se v první desítce vyskytují také "Fotky", tedy další singl dvojice Slza z letošní třetí řadovky nazvané jednoduše "3". Petr Lexa a Lukáš Bundil získali patnáct míst k dobru a jejich novým maximem se stává desátý řádek.

O novinky se tentokrát postarali hlavně zástupci elektronické scény. Sedmatřicátí jsou Nathan Dawe a KSI s "Lighter", jednašedesátí Seeb a Zak Abel se "Sad In Scandinavia". Dvě šestky vyfasoval Burak Yeter s "Teenage Runaway".

Top 10 ČR - rádia:
  1. The Weeknd - In Your Eyes
  2. Topic - Breaking Me
  3. Dua Lipa - Break My Heart
  4. Ava Max - Kings & Queens
  5. All Time Low feat. blackbear - Monsters
  6. Ray Dalton - In My Bones
  7. Chinaski - Kapradí
  8. Marek Ztracený - Naše cesty
  9. Marshmello & Halsey - Be Kind
  10. Slza - Fotky


Sergei Barracuda - Medusa II
© instagram interpreta
ALBA - Pomyslné zlato v albovém žebříčku opět zůstalo v rapových rukou. Do čela se probojoval ostravský rodák Sergei Barracuda s pokračováním svého loňského projektu "Medusa". Zatímco jednička startovala ve své době na čísle sedm, "Medusa II" nenašla přemožitele. "Z třiceti nahraných věcí jsem vybral devět nejlepších a udělal z nich toto album. Jedná se o mé nejlepší a nejhudebnější album vůbec," říká interpret.

Viktor Sheen s nahrávkou "Černobílej svět" uhájil stříbro a na bronz si pohoršil vítěz předcházejících tří kol Stein27. Toho však zřejmě více než pokles "Teorie pádu" momentálně trápí skutečnost, že plánované křty v Brně a Praze mohou být kvůli koronavirovým omezením v ohrožení.

Další příčky první desítky nenabízejí větší překvapení. Pod stupni vítězů jsou stálice Ektor a Harry Styles, následují The Weeknd, Juice Wrld a Mirai, tedy jména, která už v hitparádě rovněž něco pamatují. Zaujme snad jen návrat Nika Tenda mezi elitu. Do top ten se znovu vydrápal jak s loňskou nahrávkou "Fatamorgana" (číslo devět), tak s letošním ípíčkem "Restart" (desáté místo).

Ve druhé desítce odstartoval Marilyn Manson. V naší recenzi se novinka "We Are Chaos" dočkala nadšeného hodnocení, jenže v porovnání s předešlou studiovkou "Heaven Upside Down", ve své době bronzovou, dopadla v žebříčku mnohem hůře - obsadila šestnáctý řádek.

Zmiňme ještě novinku na devětadvacátém místě. Výběr "Kdyby tisíc klarinetů / Starci na chmelu" totiž obsahuje písně ze dvou kultovních českých filmových muzikálů šedesátých let. Nazpívali je Karel Gott, Eva Pilarová, Waldemar Matuška, Hana Hegerová nebo Karel Štědrý.

Top 10 - alba:
  1. N Sergei Barracuda - Medusa II
  2. Viktor Sheen - Černobílej svět
  3. Stein27 - Teorie pádu
  4. Ektor - Original
  5. Harry Styles - Fine Line
  6. The Weeknd - After Hours
  7. Juice Wrld - Legends Never Die
  8. Mirai - Arigató
  9. Nik Tendo - Fatamorgana
  10. Nik Tendo - Restart

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 38. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY