Konečně pořádné live DVD!

22.04.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Legendární experimentátor a jazzový klavírista Herbie Hancock se spojil na desce "Future2Future" s výtečnými muzikanty, aby společně vyprodukovali neuchopitelné elektronické album. DVD "Future2Future - Live" zachycuje koncertní prezentaci tohoto materiálu.
8/10

Herbie Hancock - Future2Future - Live

Skladby: Wisdom, Kebero, This Is DJ Disk, Dolphin Dance, Virtual Hornets, The Essence, Butterfly, Tony Williams, Rockit, Chameleon
Celkový čas: cca 105 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Herbie Hancock je bezesporu legenda nejen světového jazzu, nýbrž moderní hudby obecně. Vždyť už v jedenácti letech vystupoval spolu s chicagským symfonickým orchestrem a předváděl s lehkostí sobě vlastní Mozartovy klavírní skladby. Mluvilo se o něm právem jako dětském muzikálním zázraku. Potvrdil to i v další sólové tvorbě, protože jen málokdo může zpochybnit revolučnost Hancockova přístupu k tradičním schématům. Byl to ostatně on, kdo přivedl elektronický jazz, a nejnovější DVD "Future2Future - Live" dokazuje, že šedesátitříletý virtuos má stále co nabídnout.

Obsah disku byl z převážné většiny natočen při jeho koncertě v Los Angeles v klubu Knitting Factory v roce 2002. Oněch deset písní je především z poslední desky "Future2Future", najdeme mezi nimi ovšem také nezapomenutelné pecky z doby dřívější - "Rockit" nebo "Chameleon". Videodokument je velice kvalitně vybaven, neboť každá ze stop obsahuje několik víceúhlových záběrů, mezi nimiž si fanoušek může vybírat. To byl ze strany tvůrců dévédéčka rozumný tah, neboť některé skladby mají hodně před deset minut, a tak si člověk může někdy přece jen trošičku zdlouhavý poslech okrášlit přepínáním pohledů. Podle bookletu je na "Future2Future - Live" celkem půlhodina "Multiangle Videos".

Když přejdeme výtečný koncert, při němž dostává mnoho prostoru hlavně improvizace a skutečná radost, disk je dále nadprůměrně obohacen o následující bonusový materiál - originální videoklip k pecce "Rockit" z roku 1983, rozhovor s Herbie Hancockem, jehož předmětem jsou doprovodní hráči a umělcovy postřehy o nich, biografie jednotlivých muzikantů s ukázkami sólových výstupů, diskografie s částmi vybraných písní, zajímavé odkazy na internet a tématicky rozdělené titulky a kredity. Samozřejmostí je Dolby Digital 5.1 Surround Sound.

Jak vidno, "Future2Future" je překvapivě dobře vybavené DVD, které přináší milovníkům zvukového experimentátora skoro dvě hodiny výborné zábavy. Při koncertě padají veškerá hudební tabu, jazz se míchá se scratchingem, Herbie se "přestřeluje" s DJem Diskem u gramofonů, jednotliví mistři nástrojů suverénně servírují svou ekvilibristiku a divák si spokojeně lebedí. Na tento disk by se měli povinně podívat všichni, kteří sice vypustili do světa zajímavá dévédéčka, ale zapomněli je dovybavit. "Future2Future" je prototypem skutečného live-DVD se vším všudy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY