High Five hledají na "Every Minute Counts" sílu žen

11.09.2020 10:27 - Dan Hájek | foto: facebook umělce

High Five rozšiřují svou sérii épéček. To nejnovější se jmenuje "Every Minute Counts" a skupina na něm skládá poctu ženám a jejich vnitřní síle čelit nejen nepřízni osudu, ale i nekonečnému odhodlání přetvářet vše kolem v něco hodnotnějšího. Výsledek je znatelným posunem k propracovanější tvorbě.
7/10

High Five - Every Minute Counts

Skladby: Pure (Perfection), 6AM (Where Did I Go), Until We Die (I Won't Fake You), Grieve (Refused To Scream)
Vydáno: 27.8.2020
Celkový čas: 18:25
Vydavatel: Championship Music

Parta okolo Honzy Richtera High Five pokračuje i na "Every Minute Counts" v úzké spolupráci s Kubou Alexou (Quite Quiet) a Filipem Gemrothem (Make My Heart Explode). V porovnání s debutem "Dear Anna" je však znát, že se posunula. Jednotlivé kompozice jsou vyzrálejší, a to jak po stránce hudební, tak textové. Pojítkem k épéčku "Singles (2010 - 2017)" se už před nějakým časem stala skladba "Pure (Perfection)", jež tematicky vychází ze statě "O dětech" (z knihy Chalíly Džibrána "Prorok"). V její nové verzi hraje nemalou úlohu výrazná klávesová linka, kytarové riffy se ke slovu dostanou až mnohem později. Naopak singlovka "6AM (Where Did I Go)" jako jediná čerpá ze zavedené formy a zvuku. Text se přitom vyrovnává s určitou depresí, která dokáže zastínit jakoukoliv realitu a do kouta zahnat vše dobré.

"Until We Die (I Won't Fake You)" a "Grieve (Refused To Scream)" se věnují civilním příběhům, kdy vám drahé polovičky pomáhají stát se lepšími a odhodlanějšími, případně reflektují ztrátu nejbližšího člověka a onu snahu přetvářet své okolí v hodnotnější a stmelenější celek. To je případ zejména závěrečné "Grieve (Refused To Scream)", která na ploše přesahující šest minut decentně pracuje s oběma protipóly emocí (od smutku po nadějnou radost z maličkostí) - jedná se tak o nejkomplexnější track v dosavadní diskografii uskupení. "Every Minute Counts" ukazuje, že High Five se stále posouvají a ve své tvorbě bez ustání objevují nové hudební výrazivo.

P. S.: Křest minialba se uskuteční v pátek 11. září na Pontonu u Střeleckého ostrova v Praze. Kapela slibuje, že kromě novinek se ohlédne i do své historie.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY