Box "Later Years" nabízí komplet tří posledních alb Ivana Krale

10.09.2020 15:12 - Milan Menčík | foto: Toko Shiiki

Ivan Kral tento svět opustil zkraje února letošního roku, zanechal po sobě ale spoustu dobré muziky. Poslední deska "Smile" sice vyšla až po jeho smrti, již nyní si ji však můžou fanoušci připomenout spolu s dalšími dvěma alby "Always" a "Colours". Vychází totiž box "Later Years".

Ivan Kral - Later Years
© Warner Music
Na všech třech kolekcích autor spolupracoval se svojí textařkou a hlavně manželkou Cindy Hudson. "Ivanův postup byl následující - nejdřív nahrál melodii s kytarou nebo klavírem a následně ji vylepšoval. Potom mi řekl, o čem by chtěl, aby písnička byla - o lásce, zlomeném srdci, energii atd. Chodívala jsem do své kanceláře s tužkou a papírem a opakovaně tu melodii poslouchala. Obvykle jsem napsala nejdřív refrén, potom vystavěla příběh textu se slokami. Samozřejmě jsem přitom dbala i na rytmus, fonetiku a rýmy. Snažila jsem se vyhýbat určitým zvukům, které neměl rád, jako třeba 'th'. Někdy jsem ukončila verš samohláskou a to se mu líbilo. Ivan potom zkoušel text zpívat, dokud nebyl spokojený se svým frázováním. Někdy jsme se ale zasmáli a řekli si: 'Kašleme na všechny ty technické věci a napíšeme to, jak to cítíme'."

Ivan Kral během své kariéry spolupracoval s veličinami Iggym Popem, Davidem Bowiem či Patti Smith. Od roku 1966 žil v USA a do své rodné země se začal pravidelněji vracet po sametové revoluci. Nahrával alba s Lucií, Mekym Žbirkou, Alicí či Jiřím Suchým. Sám dostal Cenu Anděl za desku "Nostalgia".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY