Premiéra: Tolstoys - Tri mestá

10.09.2020 09:00 - Dan Hájek | foto: Krisztián Ollári

Původně měla být skladba "Tri mestá" již dávno venku, avšak současná kovidová situace vším zamíchala, a písnička tak vychází až nyní. Tolstoys coby první singl z chystané albové novinky představili zadumanou kompozici "Tempo". Pro "Tri mestá" tak musel dozrát čas, posuvu doznala i jejich hudební stylizace, která sklouzává do typičtějšího českého indierockového soundu. Vystupují tak ze své komfortní zóny ostřejším, dynamičtějším zvukem a syrovější polohou Elina hlasu.

Doprovodné video vznikalo na několika místech. Režisérka Štefánia Lovásová a kameraman Krisztián Ollári se při jeho vzniku snažili zvýraznit onu dynamiku tohoto tracku rychlými střihy, pohyblivými záběry i několika sekvencemi s obrazem závodní motorky. Nepřehlédnutelným elementem je i společná taneční choreografie, ve které účinkuji všichni členové skupiny.

"Přestěhovala jsem se do Prahy a zároveň krátce po tom odešla z dlouholetého vztahu. Obě tyto změny ve mně vyvolaly mnoho otázek a pocity rozpolcenosti. Namísto jistoty rodného města a zaběhnutého života jsem naráz měla jen výčitky a nevyřešené účty," rozkrývá detaily sama Ela Tolstova. V textu písně jsou tak zmíněny lokace, kde se sama autorka často vyskytuje. Postava motorkáře je zhmotněním zmíněných výčitek a nejistoty, od kterých se prý nakonec dokáže odpoutat.

"Děj skladby se ve mně odehrál vlastně už velmi dávno. Pandemie však všechno zpomalila a dlouho nám neumožnila se setkat a natočit klip. 'Tri mestá' nyní konečně vycházejí, já jsem se v Praze v mezičase opravdu zabydlela a cítím se tu velmi svá. Obraz dynamického střídání tří měst ve mně ale nadále zůstává, protože jsem neustále na cestách mezi Bratislavou, Prahou a Berlínem, kde připravujeme naše nové album," shrnuje závěrem Tolstova.

"Tri mestá" jsou tedy druhou návnadou z chystané desky. Tu produkuje Drew Deal z projektu People Club, mastering pak následně ohlídá berlínský producent Zino Mikorey, který mimo jiné spolupracoval s Ólafurem Arnaldsem, Thomem Yorkem či Parcels. "Tri mestá" si svou živou premiéru uzmou během nadcházejícího víkendu, kdy Tolstoys vystoupí na pražském festivalu United Islands. Přesněji zde zahrají v pátek 11. září a dějištěm bude Holešovické výstaviště.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY