Sevdaliza na albu "Shabrang" odhaluje 50 odstínů temnoty

07.09.2020 00:00 - David Věžník | foto: Facebook / Sevdaliza

Barva noci. To v překladu znamená slovo shabrang, kterým íránsko-nizozemská hudebnice Sevdaliza pojmenovala své druhé album. Barvu noci má monokl, který má na jeho obalu pod okem. A padesát odstínů noci, padesát odstínů temnoty vás čeká, když si tu desku pustíte.
8/10

Sevdaliza - Shabrang

Skladby: Joanna, Shabrang, Lamp Lady, All Rivers at Once, Habibi, Dormant, Wallflower, Gole Bi Goldoon, Darkest Hour, Oh My God, Eden, Human Nature, No Way, Rhode, Comet
Vydáno: 28.8.2020
Celkový čas: 62:15
Vydavatel: Bertus
Tahle země není pro veselý. Podobná věta by mohla viset na hraniční ceduli, kdyby "Shabrang" byl stát. Pozor, vstupujete na území temnoty. Katy Perry chtěla udělat album, které by bylo plné pozitivních emocí a prosté jakýchkoliv starostí. Sevdaliza chce dělat alba, která jsou ve své podstatě jedna velká starost. Starost o své místo ve společnosti. Starost o okolní svět. Starost o svůj život.

Patnáct skladeb v určitém ohledu navazuje na to, co bylo ke slyšení na debutu "Ison" i ípíčku "The Calling" (z nějž se do nové kolekce probojoval track "Human Nature"). Sevda Alizadeh bohatě čerpá ze svých íránských kořenů, které přirozeně nechává rezonovat v orientálně znějící instrumentaci svých kompozic. Její spolupracovníci - producent Mucky a Mihai Puscoiu, který se postaral o orchestrální aranže - pak tuto instrumentaci citlivě a vkusně obalují do moderní podoby, která je na poslech zároveň skličující a zároveň nádherná.

Blízkovýchodní nástroje tu tak zcela suverénně a svébytně hrají vedle piana, smyčců, ale i elektroniky, synťáků, samplů a nejroztodivnějších efektů. Sevdaliza miluje triphop (při poslechu si zřejmě vybavíte jména jako Portishead, ale - díky v určitých polohách podobnému zabarvení hlasu - třeba i Sian Evans a Kosheen).

Rozhodně se však nejedná o monotónní žánrovou nálož - hodinový trip přesekne například downtempo-folk "All Rivers at Once", klubovka "Darkest Hour", electro-grunge "Rhode" nebo závěrečná "Comet" či cover Googoosh "Gole Bi Goldoon", které se obejdou zcela bez beatu.

"Je to hlubokomyslný dopis, který píšu sama sobě.... 'Shabrang' líčí, jak funguje moje duše. Je to, jako kdybyste se dívali na svůj život zvenku, jako diváci. Vždycky se chci vrátit ke světlu, místo toho se ale zmítám mezi nadějí, vírou a strachem. Cítím se privilegovaná, přesto nepochopená. Smolařka," popisuje své čerstvé dílo sama autorka.

Sevdaliza na své druhé řadovce odhaluje padesát odstínů temnoty, které jsou tak cizí, a přitom tak vlastní každé lidské duši. A nejzvláštnější na tom je, že při poslechu "Shabrang" úplně zapomenete na tu pos*anou dobu, ve které jsme se tenhle rok všichni ocitli. A to i přes to, že do ní tohle album svou náladou naprosto dokonale zapadá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY