Miro Žbirka nachystal 3CD "The Best Of" a zpěvník s texty a akordy písní. Zároveň zve na akustické koncerty

04.09.2020 17:22 - Milan Menčík | foto: Khalil Baalbaki

Miro Žbirka je člověk, který stále skládá nové písně a dělá nové projekty. Čas od času je ale důvod se ohlédnout zpět. A tento doslova a do písmene Čechoslovák má být na co hrdý. Hity mu přibývají doslova geometrickou řadou i v současnosti (viz třeba poslední klip "Slovenská" z Jakubiskova chystaného filmu "Perinbaba a dva svety", který už se na YouTube blíží milionu zhlédnutí), takže nadešel čas si je po nějaké době pěkně zrekapitulovat.

Miro Žbirka - The best of
© Universal
Právě fakt, že oblíbených songů stále přibývá, zapříčinil, že na rozdíl od předchozí výběrovky "22 x 2" nestačí dvě cédéčka, ale bylo potřeba je shromáždit rovnou na tři stříbrné kotoučky a zastrčit do pěkného kartónového obalu. Dohromady 64 skladeb vybral a sestavil sám hlavní protagonista. Samozřejmě nechybí ani výše zmiňovaná filmová novinka.

Písně dostaly nový remastering v Abbey Road a mají fungovat jednak jako soundtrack k úspěšnému životopisnému filmu "Meky", jednak jako pozvánka k sérii akustických koncertů pořádaných u příležitosti promítání filmu ve vybraných kinech. Konkrétně se jedná o tato místa: 15. září CineStar Ostrava, 16. září CineStar Olomouc, 23. září CineStar Liberec a 29. a 30. září CineStar Praha Anděl.

Pouhá kompilace by však byla pro Žbirku málo, takže svým fanouškům přichystal ještě jeden milý dárek - "Songbook", jehož součástí je 180 písňových textů s kytarovými akordy, chronologicky seřazených od "Balady o polných vtákoch" až po "Slovenskou". Na 224 stranách je doplňuje rovněž příběh vzniku jednotlivých alb napsaný publicistou Václavem Hnátkem. Autogramiády publikace by se měly uskutečnit ještě v průběhu září v Praze i v Bratislavě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY