- musicserver.cz">

Elton John: "Hudba z dnešních hitparád není pořádná hudba"

31.08.2020 08:37 - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Čas od času dostane někdo z legend pop music otázku, co říká na moderní hudbu. Ve vysílání BCC Radio 6 Music byl v tomto duchu tázán Elton John. Pokud tipujete, že dnešní mainstreamová produkce britskému zpěvákovi a skladatelovi moc nevoní, máte pravdu.

Elton vnímá talentované jedince, ti však podle něj v rádiích nedostávají prostor. "Je tu spousta šikovných lidí, jenže spoustu z nich v rádiu vůbec nezahrají, protože jejich písničky jsou moc chytré. Místo toho dostaneme songy, které vytvořil počítač, a na takové nejsem zvědavý," prozradil Sir.

Mezi jeho oblíbence patří například americký písničkář Father John Misty a za největší objev poslední doby považuje teprve jedenadvacetiletého Conana Graye. "V aktuální americké Top 50 na Spotify je jediný, kdo napsal písničku sám bez pomoci dalších autorů," vyzdvihl.

Právě skutečnost, že na vzniku jediné skladby se často podílí více autorů současně, hudebník kritizuje. "Podívejte se na většinu písniček v hitparádách. Na jednu připadá čtyři nebo pět skladatelů. To nejsou skutečné písničky. To jsou kousky a dílky. Je příjemné slyšet někoho, kdo napsal opravdu pořádný song," shrnul.

Elton John přišel naposledy s novou várkou skladeb v roce 2016, kdy vyšla jeho zatím poslední studiovka "Wonderful Crazy Night". V loňském roce měl velký ohlas životopisný snímek Dextera Fletchera "Rocketman", jenž mapoval muzikantovy bouřlivé začátky.

Letos se připomněl například v písni "Sine From Above", kterou natočil s Lady Gaga pro její album "Chromatica". Podle Wikipedie se na vzniku této skladby podílelo neuvěřitelných dvanáct autorů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY