Reedice alba "12 nej" připomíná nedožité jubileum Petra Nováka

28.08.2020 17:33 - Milan Menčík | foto: archiv Supraphonu

Je to už téměř čtvrt století, co tento svět opustil hlas Petra Nováka, nezaměnitelného romantika a bigbíťáka, který spolu s Petrem Jandou stál u zrodu české rockové a bigbítové scény. V neděli 6. září navíc uplyne 75 let od chvíle, kdy se narodil. Tento fakt připomíná vydavatelství Supraphon vydáním LP a CD "12 nej" s podtitulem "Originální nahrávky".

Petr Novák - 12 nej
© Supraphon
V roce 1986 sám zpěvák vybral dvanáct skladeb, které považoval za historicky nejznámější nebo nejdůležitější. "Údajně pro nenalezení originálních nahrávek byly pořízeny nové verze, které ale zachycují Nováka i kapelu již v jiném věku a s jiným technickým vybavením. Současné LP proto zachovalo výběr a pořadí tuctu posvěcených nahrávek, nabízí však původní podoby písniček s puncem romantického klukovství i zápalu rockových počátků," vysvětluje onen záhadný podtitul šéfproducent Supraphonu Karel Deniš.

Na streamy a na CD se však samozřejmě vešlo víc než tucet skladeb. Celkem deset bonusů pochází z období let 1969 až 1996 a představuje hudební vývoj člověka, jehož hity "Náhrobní kámen", "Já budu chodit po špičkách" či "Co je to láska" hrají rádia dodnes.

"Je to dávno, co jsem se poprvé setkal s Petrem, ale přesto čas nedokázal v mé mysli smazat žádnou z těch chvil, ať už dobrých nebo zlých, které jsme spolu prožili. Dýchali jsme stejný vzduch a vnímali jsme bolest i radost tak jako bratři. To všechno se později zjevilo v našich písních. A i když se později naše cesty rozešly, tak jsme si zůstali blízcí jako málokdo," vzpomíná autor mnoha textů písní Petra Nováka Ivo Plicka. Desku, která oficiálně vychází 4. září, si lze už nyní předobjednat zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY