Poetika se spojila s Mirai v povedenou "Karavanu"

25.08.2020 08:48 - Hana Bukáčková | foto: Ondřej Kudyn

Kapely Poetika a Mirai hrají podobnou hudbu, mají rozjetou kariéru a odjely spolu turné. Jejich studiové spojení tedy bylo jen otázkou času a nyní vyústilo v píseň o pomíjivosti všeho a všech. "Občas jsem marně hledal důvod vůbec něco dělat, když to ve finále stejně pomine, ale nic není tak černé, jak se zdá. Jsou to právě maličkosti a momentální radosti ze života a pocity štěstí, které za to stojí, i když pominou. Ty vám totiž nikdo nevezme," říká frontman Poetiky Ondřej Brejška k novince, jejíž text napsal s Eduardem Rovenským.

O scénář a námět doprovodného klipu se postaral sám Brejška, režíroval jej Ondřej Kudyn. "Chtěli jsme to zanechat jednoduché skrz lokace, abychom střihem neskákali a zachovali posloupnost mezi scénami. Ty měly charakterizovat náladu songu. Natáčení začalo kvůli východu slunce někdy ve tři ráno ve Velkém Meziříčí a točili jsme spáleniště povozu, čímž jsme navazovali na předchozí klip 'Padám'. Ondrovi jsme opálili obličej a oblečení a nechali jsme ho vstávat z popela. Druhá scéna s Miraiem byla kvůli set designu komplikovanější, jelikož jsme si umanuli, že chceme uprostřed louky pod stromy postavit psychiatrickou léčebnu. Takže jsme od pěti od rána další den budovali a tapetovali zdi, a nakonec tuto falešnou ordinaci postavili. Poslední scéna se odehrává na vrakovišti, kam jsme si natahali a naaranžovali vraky aut a na ně a mezi ně rozházeli všech devět členů obou kapel," popisuje natáčení režisér.

Píseň někteří srovnávají s českou verzí Twenty One Pilots. Za mě je to silná a velmi povedená věc, na které je jednoznačně vidět, jak na sobě formace pracuje a jak nad tím vším přemýšlí. Rovněž ukazuje nový směr, jakým se ubírá, a je to změna k lepšímu. Šťastnou ruku měli hudebníci i při výběru hosta - rozdílné hlasy obou zpěváků skladbu netříští, a to i přes to, že jejich party jsou si dosti podobné. A klip? Ten patří k tomu nejlepšímu, co Poetika kdy vytvořila. Chválím zejména vizuální propojení s předchozími singly "Padám" a "Múza". První duet se zkrátka povedl.

"Karavana" je pilotním songem z připravovaného projektu "Identity", který uskupení z Vysočiny v těchto dnech připravuje. Fanoušci se mohou těšit na tři skladby, tři videoklipy, tři hosty a tři různé žánry. Vše stojí na odlišném hudebním prostředí, vkusu a inspiraci jednotlivých členů kapely, každá píseň tak reprezentuje jednoho. "Tím prvním je 'Karavana', která zastupuje pop a indie, které má rád Dan. Ještě nás čeká uvedení rapového songu a pak ještě toho tvrdšího s prvky hardcore rocku," poodkrývá Brejška chystaný záměr.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY