Neil Young brojí proti Donaldu Trumpovi novou verzí "Lookin' for a Leader"

02.08.2020 17:46 - Petr Šrajer | foto: Reprise Records

Neil Young o sobě dává pár týdnů po vydání archivní desky "Homegrown" znovu vědět. Tentokrát tak činí prostřednictvím přepracované verze písně "Lookin' for a Leader". Reaguje jí na americké prezidentské volby, které by měly proběhnout letos v listopadu. Skladba se původně objevila na silně politické nahrávce "Living with War" z roku 2006, kterou Neil Young ostře odsoudil válku v Iráku a politiku tehdejšího amerického prezidenta George W. Bushe. V songu se zamýšlel nad tím, kdo by měl Spojené státy vést dál, a podařil se mu vizionářský kousek - jako jedno ze dvou konkrétních jmen totiž zmínil tehdy prakticky neznámého Baracka Obamu.

Na něj ostatně dojde řeč i v "Lookin' for a Leader 2020". "Yeah, we had Barack Obama / And we really need him now," zpívá Young. K současné hlavě státu se naopak vyjadřuje o poznání kritičtěji: "America has a leader / Building walls around our house / He don't know black lives matter / And we got to vote him out". Je možné, že píseň vznikla jako protest proti tomu, že Donald Trump při své prezidentské kampani využívá skladby Neila Younga, ačkoliv sám autor se proti tomu několikrát ohradil.

Nová verze má kompletně přepracovaný text i aranžmá. Místo opulentního rockového zvuku alba "Living with War" jde tentokrát o sólovou akustickou nahrávku. Původně vyšla jako součást hudebníkových live sessions, které natáčí na svém ranči od vypuknutí lockdownu. Kromě "Lookin' for a Leader" jsou součástí nejnovějšího videokoncertu také další Youngovy protestsongy "Alabama" nebo "Ohio" z dob Crosby, Stills, Nash & Young, ale také "The Times They Are a-Changin'" Boba Dylana. Celý záznam je dostupný na webu Neil Young Archives.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY