V pondělí se v Praze bude demonstrovat za živou hudbu

25.07.2020 11:53 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Kritická situace na hudební scéně v posledních dnech eskaluje a bez jasných podmínek hrozí kolapsem. Srozumitelná pravidla a řešení pro živou hudbu je cíl iniciativy #zazivouhudbu, která svolává "Demonstraci Za živou hudbu! aneb Nechte živou hudbu hrát!", jež se uskuteční v pondělí 27. července 2020 od 18.45 hodin na Staroměstském náměstí v Praze. Hudební sektor přišel kvůli opatřením proti koronaviru jako první o práci a dodnes nevidí světlo na konci tunelu. Není jasné, od kdy bude možné pořádat větší hudební akce ani za jakých podmínek.

Aktuálně jsou zakázány akce nad tisíc osob a není jasné, kdy to bude jinak a za jakých opatření. V posledních dnech jsme se v České republice stali svědky bezprecedentních a nekoordinovaných kroků, kdy připravené akce, jako například NeFestival Colours Of Ostrava, byly zrušeny z minuty na minutu na základě zákona o ochraně veřejného zdraví nekompetentní mocí úředníků. Epidemiologové, politici i média šíří všeobecný strach a vzbuzují nedůvěru ke kulturním akcím, a proto se také neprodávají vstupenky. Vláda omezila svobodu podnikání 130 000 lidí z oblasti hudby, mezi které patří umělci, autoři, dramaturgové, promotéři, festivaly, kluby a aktivity hudebního sektoru běží jen na patnáct procent. Na Staroměstském náměstí tak v pondělí společně vyjádří nespokojenost.

"Všichni si velmi dobře uvědomujeme situaci, která tady je. Ale potřebujeme vědět, že vyhlašovaná opatření jsou na základě jasného plánu a za jasně daných parametrů. Potřebujeme jasnou odpověď, kdo tuto situaci řídí? Uvědomuje si někdo, že ve stínu události minulého týdne v MSK, ve čtvrtek dopoledne pan ministr Vojtěch řekne, že zvažují s epidemiology, jak budou plošná opatření vypadat, s dovětkem, počkejte si do zítra... Ale jak se v tu chvíli cítili ti, kteří byli tak odvážní a svou naplánovanou akci na víkend již ráno začali stavět a na místě připravovat. Nikdo by nechtěl být v jejich kůži. A k tomu přidám jen dnes vydaná čísla, která ukazují počet hospitalizovaných v jednotlivých měsících: 21. dubna - 412, 21. května - 150, 21. června - 130, 21. července - 141. Který je ten správný a určující parametr? Aktuální počet pozitivně testovaných bez příznaků, s příznaky, nebo počet hospitalizovaných? Kdo nám to může zodpovědět?" ptá se Jana Heřmánková, koordinátorka iniciativy Za živou hudbu.

Hudební sektor bude po vládě vyžadovat mimo jiné vytvoření jasného plánu epidemiologických opatření pro hromadné akce, přípravu dlouhodobého rozvolňování a případně opětovné zavádění hygienických opatření proti šíření viru SARS-CoV-2. Přislíbena byla také finanční podpora pro pracovníky v oblasti kultury, mezi požadavky tak bude i co nejrychlejší spuštění programu Covid-Kultura. Více informací je k nalezení zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY