Sluníčková Žaneta Vargová z Nanosféry to zkouší sólově. Coby Žanet. debutuje klipem "Mraky"

20.07.2020 16:58 - Hana Bukáčková | foto: Michal Havlíček

Žanetu Vargovou můžete znát díky její domovské skupině Nanosféra, s níž v roce 2017 vydala debutové koncepční album "Pohledno", na němž se podílela i coby autorka. Nyní zkouší štěstí v sólovém projektu. "Žanet. je touha po moci zhmotnit neživou až hypnotickou představu, neexistující světy, věci, které vám jsou sympatické, a z nich utvořit jednu louku psychedelických květů, co si snad najdou svého obdivovatele snovými melodiemi a texty," říká k tomuto tvůrčímu kroku.

Zároveň objasňuje původní vize: "Baví mě vymýšlet nereálnosti, co na první pohled nedávají smysl. Pozastavit se a hledat. Začínalo to čtením knih, oblibou 70. let, pokračovalo psaním krátkých básní, sbíráním vtipných myšlenek, nebo někdy stačila i obyčejná konverzace mezi lidmi a končilo to přecpaným notesem. A druhou podstatnou část dotvořil telepaticky můj kluk." Tím klukem, který jí s projektem pomáhá jako producent, je její životní partner, frontman kapel Imodium a Walkmanz Thom Fröde.

Vargová si pro svoji sólovou dráhu zkrátila jméno na Žanet. a image doplnila záplavou žlutých vlasů. Nejen vizáží, ale i svojí povahou je to zkrátka sluníčko. Trochu hipsterka, která diblíkovským hlasem trochu připomíná něco mezi mladou Lenku Dusilovou a Janou Kratochvílovou (na tu si možná ostatně vzpomenete i při pohledu na ni). Celkově je jiná, než velí současné trendy, a to se mi líbí.

A jak to tak bývá, patří ke sluníčku mraky. A přesně tak se jmenuje pilotní, tak trochu mimózní singl téhle divnoženky postavený na úderné melodické kytarové lince. Klip k němu natočil Michal Havlíček. Posluchače vtáhne do fascinujícího světa plného barev a abstrakce a skvěle podtrhuje snovou a fantaskní atmosféru písně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY