The Weeknd a Ektor uhájili vedení v českých žebříčcích

16.07.2020 20:37 - Josef Martínek | foto: Republic Records

Už dlouhou dobu jsme v pravidelném komentáři neohlásili nového vítěze domácí rádiové hitparády. A nestane se tak ani tentokrát. The Weeknd vede s "Blinding Lights" celkově poosmé. V albech obhájil vedoucí postavení Ektor s nahrávkou "Original". Stupně vítězů jsou opět kompletně rapové.
The Weeknd - After Hours
© facebook interpreta
RÁDIA - Podařilo se to. The Weeknd přidal v českých rádiích i triumf s pořadovým číslem osm, a v počtu vítězství vyrovnal letošní maximum. O to se na jaře zasloužil Lewis Capaldi s "Before You Go". Už teď můžeme konstatovat, že píseň "Blinding Lights" se zařadila k největším hitům třicetiletého kanadského zpěváka.

Druhé místo dokazuje, že i rap, dříve dramaturgy opomíjený žánr, má v současných českých rádiích šanci na úspěch. Ze sedmičky tam totiž poskočil Saint Jhn s "Roses". Song není žádnou novinkou, vyšel už v roce 2016, ovšem nyní se o něm začalo znovu mluvit. Zremixoval ho totiž mladý kazašský hudebník Imanbek Zeykenov a hit byl na světě.

V první trojici opět nechybí Ava Max. Na stupně vítězů se podívala už s předešlými singly "Sweet But Psycho" a "So Am I" a v posledních týdnech boduje s kouskem "Kings & Queens". Po minulém stříbru se tentokrát musí spokojit s bronzem.

Českou hudbu na nejvyšších příčkách již delší dobu reprezentují stále stejná jména. Chinaski, Mirai, Kryštof. Přesně v tomto pořadí se kapely sešly v tuzemském minibloku na místech čtyři až šest.

Naopak konec první desítky přináší několik překvapení. Na osmičku poskočil německý elektronický projekt Vize s hostující zpěvačkou Laniiou. Píseň "Stars" se u nás dočkala lepšího výsledku než na domovském trhu, kde brala nejlépe osmnáctku.

Ještě významněji si polepšila Halsey s "You Should Be Sad" - z čísla čtyřicet čtyři si to namířila až na devítku. A Top 10 uzavřeme s další německou stopou. Producent Topic si do "Breaking Me" přizval švédského zpěváka A7S a společně už kralovali žebříčku v Belgii, Portugalsku, Slovinsku, Maďarsku či Rumunsku.

Nejlépe postavenou novinku obstaral Marek Ztracený. "Když tě život kope do zadku" je dalším singlem ze zpěvákovy aktuální desky "Planeta jménem stres", kterou s velkým ohlasem uvedl do prodeje na svých dvou únorových koncertech v O2 areně. Připomeňme, že předchozí ochutnávka "Tak se nezlob" se opakovaně podívala do Top 10.

Domácí scénu zastupuje také skupina Like-it, která svá "Křídla" roztahuje na čtyřiatřicáté příčce. Xindl X začíná se songem "Růžový brejle" jako jednašedesátý nejhranější. A z bohatého výčtu především českých novinek zmiňme ještě Michala Hrůzu, jehož "Most přes nikdy" si v prvním týdnu zapisuje pozici sedmdesát devět.

Top 10 ČR - rádia:
  1. The Weeknd - Blinding Lights
  2. Saint Jhn - Roses
  3. Ava Max - Kings & Queens
  4. Chinaski - Kapradí
  5. Mirai - Yahoda
  6. Kryštof - Hned teď (pojď být světlometem)
  7. Lewis Capaldi - Before You Go
  8. Vize feat. Laniia - Stars
  9. Halsey - You Should Be Sad
  10. Topic - Breaking Me


Ektor - Original
© facebook interpreta
ALBA - Medailové pozice albového žebříčku kopírují situaci z minulého kola. Dominanci rapu potvrzuji vítězný Ektor ("Original"), druhý Robin Zoot ("Pouzar") a třetí Viktor Sheen ("Černobílej svět").

Ani na dalších příčkách nedošlo k vyloženě dramatickým skokům. The Weeknd se v posledních týdnech kousek po kousku znovu přibližuje ke stupňům vítězů, které na jaře několikrát okusil. Minule se s "After Hours" vrátil do první pětice a nyní je na tom zase o jednu pozici lépe, když si přisvojil čtyřku. Za stabilním zájmem o jeho album zřejmě stojí i výše zmíněný rádiový úspěch singlu "Blinding Lights".

Dalším zástupcem tuzemského rapu je na pětce Ca$hanova Bulhar s "rap disco revoluce". A na nezájem fanoušků si nemůže stěžovat ani Harry Styles. Jeho druhá sólovka "Fine Line" vyšla na sklonku minulého roku a tehdy startovala na čtyřce. Uběhlo sedm měsíců a stále se pohybuje v první desítce, tentokrát na šestém řádku. Vypadá to, že někdejší člen One Direction se na své vlastní dráze definitivně etabloval do první ligy.

Převaze českých rapperů statečně čelí také Dua Lipa. Britská popová diva si s "Future Nostalgia" zapisuje už patnáctý týden v žebříčku a pořád patří do Top 10. Aktuálně jí náleží osmička.

Po delší době se do elitní společnosti vrátili Mirai. Ze začátku se mohlo zdát, že loňská druhá řadovka "Arigató" nebude u posluchačů tak žádaná jako hity nabitý debut "Konnichiwa". V posledních týdnech ale pravidelně pobývá v první patnáctce a nyní si polepšila na devátý post. Po sedmičce z úvodního kola prodeje je to pro úřadující Skupinu roku podle Cen Anděl zatím druhý nejlepší výsledek.

Novinky tentokrát na umístění v první desítce nedosáhly, v té druhé se ale sešly hned dvě. Americký rapper Pop Smoke s debutem "Shoot For The Stars Aim For The Moon" obsadil čtrnáctku, hned za ním startují Majk Spirit & Grimaso s nahrávkou "Artist".

V páté desítce zakotvili slovenští Korben Dallas ve spojení s Anetou Langerovou. EP "Konečně" uvádí společné turné, které bylo vzhledem k pandemii koronaviru přeloženo z jarních termínů na podzim. V prvním týdnu jim patří čtyřicátá čtvrtá příčka.

Top 10 - alba:
  1. Ektor - Original
  2. Robin Zoot - Pouzar
  3. Viktor Sheen - Černobílej svět
  4. The Weeknd - After Hours
  5. Ca$hanova Bulhar - rap disco revoluce
  6. Harry Styles - Fine Line
  7. Nik Tendo - Restart
  8. Dua Lipa - Future Nostalgia
  9. Mirai - Arigató
  10. Bob Dylan - Rough And Rowdy Ways

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 28. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY