Haim otevřely lahůdkárnu. Na "Women In Music Pt. III" si prostě pošmáknete

13.07.2020 00:00 - David Věžník | foto: @haimtheband

Jaké to asi je být ženou muzikantkou? Pokud vám tato otázka nedá spát, položte ji komukoliv, jen ne holkám Haimovým. Mohlo by se vám totiž dostat prosté odpovědi: "Jdi do pr*ele!" Haim si na "Women In Music Pt. III" vyrovnávají účty s hloupými novináři, ale i s minulostí. Výsledkem je jejich nejlepší deska.
9/10

Haim - Women In Music Pt. III

Skladby: Los Angeles, The Steps, I Know Alone, Up from a Dream, Gasoline, 3 AM, Don't Wanna, Another Try, Leaning on You, I've Been Down, Man from the Magazine, All That Ever Mattered, FUBT, Now I'm In It, Hallelujah, Summer Girl
Vydáno: 26.6.2020
Celkový čas: 41:40
Vydavatel: Universal
Každá ze sester šla do studia se svým trápením. Alana se potřebovala vyrovnat se smrtí své kamarádky, Este s potížemi, které jí přináší cukrovka, Danielle s pocity, které na ni dolehly poté, co jejímu milému Arielu Rechtshaidovi lékaři diagnostikovali rakovinu. Přesto je "Women In Music Pt. III" překvapivě vesele až bezstarostně znějící nahrávka.

V šestnáctce skladeb totiž Haim nabízejí dost pestrou paletu stylů. Základem stále zůstává to příjemné pop-rockové americké písničkářství, které trojici vyneslo titul BBC Sound Of 2013. Na ně se však nabalují prvky funku ("Los Angeles"), surf rocku ("The Steps"), UK garage ("I Know Alone"), folku ("Leaning on You"), devadesátkového popu ("3 AM"), či dokonce reggae ("Another Try"). Přesto kolekce drží velmi pevně pohromadě.

Svou zásluhu na tom bezesporu má producentský dohled zmíněného (a osvědčeného) Ariela Rechtshaida a Rostama Batmanglije. Právě jejich přístup k hudbě dokázal potenciální přeplácanost ukočírovat. Posluchač se tak může bavit třeba nesčetnými zvukovými odkazy nejen na skupinu Vampire Weekend, jíž byl Rostam členem. Oba pánové si na albu hrají s aranžemi (teatrální hluboký nádech, kterým začíná "Up from a Dream"), nástrojovým obsazením (mandolína v "Leaning on You" nebo saxofon, který celou desku rámuje), ale i samply (záznamník ve "3 AM") nebo milou citací "Walk on the Wild Side" Lou Reeda.

A pak je tady ta sesterská síla. Mezi Alanou, Este a Danielle funguje chemie, která dokáže každý jejich počin přetavit v klenot. Jejich písně vždy neochvějně stojí na třech betonových pilířích: chytlavé melodii, překrásných vokálních harmoniích a muzikantské šikovnosti. Snadno se tak přistihnete, že si broukáte kupříkladu takovou jonimitchellovskou "Man from a Magazine", a vůbec přitom nepřemýšlíte o tom, že ten song je fackou všem publicistům, pro něž vrchol novinářského umění představují dotazy na to, jaké to je být ženou v pop music anebo jestli Este ty proslulé ksichty, které hází při hře na baskytaru, hází i v posteli.

Na obalu své třetí studiovky jsou Haim stylizované do prodavaček lahůdek. Ta paralela je hodně trefná - "Women In Music Pt. III" je stylovým bufetem, ve kterém můžete strávit necelou třičtvrtěhodinku a debužírovat jednu dobrotu za druhou. A když pak z krámu budete odcházet, nebude vám - jako zázrakem - ani trochu šoufl. "Děkujeme, přijďte zas!" A vy přijdete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY