Opeth se v březnu zastaví v Praze

10.07.2020 12:52 - Jiří V. Matýsek | foto: Opeth

Švédští kdysi-progmetalisté, nyní spíše prog-rockeři Opeth se na jaře příštího roku vydají na turné na podporu své aktuální desky "In Cauda Venenum" a k radosti fanoušků nevynechají ani Prahu. Domácí zastávka je naplánována na pondělí 15. března příštího roku, místem konání je pražské Forum Karlín. Coby support je doprovodí mladá islandská formace The Vintage Caravan, v jejíž hudbě jsou cítit vlivy psychedelie, blues i rockové progrese. Předprodej vstupenek startuje v pondělí 13. července.

Opeth letos slaví už třicet let na scéně. Začínali jako progresivně death-metalová skupina, jejich alba "Orchid" a "Morningrise" patří do zlatého fondu odnože tohoto stylu. Jistý zlom nastal s desátou studiovkou "Heritage". Tehdy totiž naplno převážila záliba frontmana Mikaela Åkerfeldta v progresivním rocku 70. let. Kapela opustila (alespoň na albech, na koncertech stále náznaky najdeme) death-metalovou formuli a progresivnímu rocku je věrná dosud.

Kolekce "In Cauda Venenum" vyšla vloni ve dvou podobách - anglicky a švédsky. Naše hodnocení se zastavilo jeden bod pod desítkou. V recenzi jsme mimo jiné napsali: "Zdá se, že Opeth už konečně našli cestu. Sice ne tu metalovou, ale progresivní. A budiž jim to ku prospěchu." V Praze se bude na co těšit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY