Groove Brno bude. A přiveze evropské funky špičky

09.07.2020 10:23 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Zdálo se to téměř nemyslitelné, ale je to skutečně tak. Třináctý ročník mezinárodního jazzového festivalu Groove Brno se opravdu uskuteční, a to za přítomnosti jak evropských funky špiček, tak tuzemsky úspěšných projektů. Pro letošní poněkud komplikovaný ročník se pořadatelé rozhodli program rozdělit na dvě části. Zahraniční funky kapely a tuzemské projekty, které v minulých letech vytvořily ve vlastní produkci festivalu a každoročně je po nich nesmírná poptávka.

"Jako muzikant jsem si vědom situace, kterou nyní prožívá spousta mých kolegů. Ať už jsou to umělci či technici v zákulisí. Rozhodl jsem se proto zopakovat všechny úspěšné projekty a minimálně v listopadu a prosinci dát práci těm, kteří ji skutečně potřebují. Některé projekty totiž čítají až sto účinkujících z řad kapely B-Side Band, jehož jsem bandleader, členů brněnské filharmonie či Czech Ensemble Baroque nebo Ars Brunensis Chorus," vysvětluje svá rozhodnutí Josef Buchta, ředitel festivalu. Těšit se proto můžeme na Roman Dragoun projekt, Poctu Radimu Hladíkovi či Jazzovou mši. "Koncerty Folk swings jsou prozatím festivalovým tajemstvím," doplňuje s úsměvem.

Největší novinkou, kterou jistě ocení všichni diváci, jsou dvojkoncerty headlinerů. A to hned dva. Festival zahájí německá kapela Jazzanova, kterou v ten stejný večer následně doplní s novou deskou francouzští Electro Deluxe. "Když jsme se dozvěděli, že vydávají nové album a vyjíždějí na turné, byla to pro nás jasná volba. Electro Deluxe si v Brně od prvního koncertu v Metro Music Baru před čtyřmi lety vytvořili skutečně stabilní fanouškovskou základnu a přijít o ten neobyčejný zážitek by byla nesmírná škoda," dodává Josef Buchta. "A že se nám podařilo domluvit na stejný večer i Jazzanovu, to je snad sen. Na tento večer se neskutečně těším."

Další dvojkoncert se uskuteční v listopadu. Ze vzdáleného Islandu přijedou legendární Mezzoforte, které doplní britský zpěvák a mistr groovu Omar Lyefook s kapelou. Ten se může pyšnit spoluprací s Leonem Warem či Steviem Wonderem. Se svou novou deskou se po roce vrátí i Ida Nielsen s The Funkbots. Největší překvapení loňského roku. Dlouholetá baskytaristka Prince a vynikající zpěvačka do Metra přijede v plné síle s deskou, která má magický název "02022020" dle dne vydání. Českou funky scénu doplní Android Asteroid či Ochepovsky project. Brno budou letos reprezentovat nadějní Jay Delver, kteří v květnu vyhráli cenu Jazzfruit.

Vstupenky jsou již v prodeji na webu nebo na stránkách předprodejce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY