Syn Petera Jurkoviče dává novou podobu otcovu blues "Sejdeme se na pitevně"

02.07.2020 15:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Facebook interpreta

Na konci listopadu to bude už pět let, co zemřel nenápadný, a přesto důležitý Peter Jurkovič, bluesman a kytarář-samouk, na jehož nástroje hrávají taková jména jako Eric Clapton, Billy Gibbons ze ZZ Top nebo Jeff Beck. Sám byl skvělým kytaristou (působil například v kapelách Bluesberry, Žáha nebo Tucet) a výborným textařem s výrazným citem pro bluesovou formu.

Z jeho dílny pochází i syrový kus "Sejdeme se na pitevně", které míchá melancholii se šibeničním humorem. O novou podobu starší Jurkovičovy skladby se postarala jím založená formace Motion Food. Její jádro tvoří hudebníkovi synové Marek (Marcus) a Jakub.

K písni nyní vznikl taky videoklip odehrávající se v prázdných pražských uličkách. Hlavní postavy, stárnoucího bluesmana a lékaře z patologie, si zahráli Jiří Schmitzer a frontman kapely Vltava Robert Nebřenský. Jsou to ostatně tito dva pánové, kteří patří k headlinerům jednodenního vzpomínkového festivalu Jurkovič Fest, který se 11. července koná v Jílovém u Prahy. Vedle nich a Marcuse Jurkoviče vystoupí i Jan Spálený a ASPM, Aneta Holla nebo Igor Ozorovič & Orchestr Calembour.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY