Nejdražší kytaru v historii vlastnil Kurt Cobain. Vydražila se za téměř 143 milionů korun

22.06.2020 16:26 - David Věžník | foto: Frank Micelotta Archive / Getty Images

Kytara, na kterou v roce 1993 Kurt Cobain se svou kapelou Nirvana odehrál legendární koncert "MTV Unplugged", se stala historicky nejdražší kytarou. V průběhu víkendové aukce "Music Icons' Sale" v síni společnosti Julien's Auctions se její cena vyšplhala na konečných 6,01 milionu amerických dolarů, tedy v přepočtu na 142,6 milionu korun.

"Budu s ní cestovat po světě, ukazovat ji lidem, a zdůrazňovat tak důležitost umělců a jejich současnou situaci," svěřil se nový šťastný majitel, kterým je australský podnikatel a zakladatel značky Røde Microphones Peter Freedman. Instrument vyhrál společně s původním futrálem, s otevřeným balíčkem strun, několika trsátky a dalšími drobnostmi. Dodal, že nemá v plánu si tyto věci ponechat navždy.

Suma, za kterou by se model Martin D-18E z roku 1959 mohl prodat, se přitom původně odhadovala maximálně na dva miliony dolarů (tedy asi 47,6 milionu korun). Frontman americké formace, která v devadesátých letech definovala žánr grunge, tak z pomyslného trůnu sesadil Davida Gilmoura z Pink Floyd. Jeho nástroj se loni vydražil za necelé čtyři miliony dolarů (zhruba 95 milionů korun).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY