Zahořklá "Vacancy" láká na nevydanou desku Neila Younga starou 45 let

15.06.2020 10:14 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Do vydání alba "Homegrown", dlouho očekávaného archivního kousku kanadského písničkáře a kytaristy Neila Younga, už zbývají jen dny - příznivci se nahrávky dočkají 19. června. Jako jistou připomínku blížícího se Dne D pustil Young do světa další ukázku, skladbu "Vacancy".

Proč ta očekávání a napětí? Deska "Homegrown" totiž vznikla v letech 1974 a 1975 a v podstatě se měla stát nástupcem oceňované kolekce "Harvest". "Omlouvám se, 'Homegrown' měla vyjít pár let po 'Harvest'. Je to odvrácená stránka jednoho románku. Rána. Bolest. Prostě jsem to nedokázal poslouchat. Chtěl jsem se posunout. A tak jsem si to střežil pro sebe, ukryté v trezoru, na poličce, kdesi vzadu v mysli... ale měl jsem se o to podělit. Ve skutečnosti je to krásné. To je ten primární důvod, proč jsem to natočil. Život někdy bolí. Víte, co tím myslím," svěřil se hudebník. Kromě něj se na dvanácti skladbách podíleli bubeníci Levon Helm a Karl T. Himmel a zaznějí na ní vokály Emylou Harris.

"Vacancy" je postavená na možná až příliš snadném rytmu bicích, přesto je to stále Young ve svém vrcholném období, rozeznatelný po pár tónech. Ze svižné skladby je cítit jistá zahořklost i smutek - s ohledem na kontext, v němž v sedmdesátých letech vznikala (viz slova samotného autora), i na její umístění téměř na konec alba, je to pochopitelné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY