Lady Gaga vypálila rybník všem rapperům, "Chromatica" je nejžádanějším albem v Česku

11.06.2020 08:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Rádiový žebříček hlásí staronového vítěze, skupinu Kryštof střídá v čele The Weeknd. Pro jeho singl "Blinding Lights" jde o celkově třetí vítězství v posledních pěti týdnech. Dlouhodobou albovou dominanci domácího rapu narušila Lady Gaga, která s očekávanou nahrávkou "Chromatica" převzala vedení.
The Weeknd - After Hours
© facebook interpreta
RÁDIA - Na dva týdny musel The Weeknd první příčku opustit, nyní už je ale zpět na vrcholu. Jeho "Blinding Lights" sklízí úspěch všude ve světě a už nyní aspiruje na jeden z největších hitů roku 2020. Pokud by vám náhodou unikla informace, že zpěvákův pražský koncert byl z letošního listopadu přeložen, zapište si nové datum jeho show v O2 areně: 8. listopadu 2021.

Kryštof si s kanadským soupeřem prohodili pozice a z minulé jedničky si pohoršili na stříbro. Havířovská parta musela rovněž měnit koncertní plány - jarní divadelní turné a letní Kryštof kempy přesunula na příští rok, fanoušci ale letos Krajča & spol. přece jen živě uslyší. V prosinci totiž hned dvakrát zahrají v O2 areně, přičemž první vystoupení bylo během chvilky vyprodáno.

Na třetím místě zůstala Alicia Keys s "Underdog" a těsně pod stupni vítězů prozatím setrvávají Mirai se songem "Yahoda". Do první pětice se nově probojovala Ava Max zásluhou "Kings & Queens". Vypadá to, že nálepka one hit wonder jí zřejmě nezůstane, protože po megahitu "Sweet But Psycho" si dobře vedla i další píseň "So Am I" a aktuální song už dobyl žebříčky v Izraeli nebo Lotyšsku.

Elitní desítka nabízí vesměs stálou sestavu, znovu do ní však pronikla talentovaná britsko-jamajská zpěvačka Celeste (ovšem narozená v Kalifornii), kterou anketa BBC Sound Of 2020 pasovala na možný objev roku. "Stop This Flame" stoupá z dvanáctky na sedmičku, což pro pop-soulovou interpretku značí nové maximum.

Nejhranější novinkou se blýskl Ray Dalton. Devětadvacetiletý Američan o sobě dal s velkým úspěchem vědět už před devíti lety, když hostoval v hitu "Can't Hold Us" dvojice Macklemore & Ryan Lewis, který se později v USA vyškrábal až na číslo jedna. Sólově se mu zatím tolik prorazit nedaří, třeba to ale změní skladba "In My Bones", aktuálně osmatřicátá.

Na šedesátém prvním řádku startuje Peter Aristone. Slovenský písničkář avizuje singlem "Far" svou druhou studiovku s ambiciózním názvem "The Hit". Produkoval ji letitý spolupracovník Davida Bowieho Mark Plati.

Další tuzemská novinka vzešla od kapely Lucie. Fanoušci už sice kousek "Chtěli jsme lítat" znají od roku 2018, kdy vyšel na comebackové desce "EvoLucie", ale v éteru dostává šanci až nyní. V prvním týdnu mu dramaturgové přiřkli číslo sedmdesát tři.

Jako čtyřiadevadesátí nejhranější začínají Lenny a Marpo s duetem "Easy". Ten je plynulým pokračováním předešlé spolupráce "Kruh" a vyšel na zpěvaččině druhém studiovém albu "Weird & Wonderful".

Top 10 ČR - rádia:
  1. The Weeknd - Blinding Lights
  2. Kryštof - Hned teď (pojď být světlometem)
  3. Alicia Keys - Underdog
  4. Mirai - Yahoda
  5. Ava Max - Kings & Queens
  6. Chinaski - Kapradí
  7. Celeste - Stop This Flame
  8. Lewis Capaldi - Before You Go
  9. Felix Jaehn & Vize (feat. Miss Li) - Closer Your Eyes
  10. Marek Ztracený - Tak se nezlob


Lady Gaga - Chromatica
© facebook interpreta
ALBA - Lady Gaga byla v uplynulé dekádě už mnohokrát odepisována, přesto je o její novou hudbu pořád zájem. Šestá studiovka "Chromatica" ovládla po USA, Velké Británii a mnoha dalších zemích také český trh. Pokud nepočítáme opakovaný úspěch filmového soundtracku "A Star Is Born", dobyla Stefani Germanotta tuzemskou albovou hitparádu po dlouhých devíti letech od prvenství "Born This Way". Nahrávku, kterou se po několika žánrových experimentech vrátila k tanečnímu popu, na musicserveru už brzy zhodnotíme pohledem pěti redaktorů v makrorecenzi.

Na dalších místech se překvapení nekoná, v první desítce se to znovu hemží rappery. Nejstabilnější součástí medailových stupňů stále zůstává Viktor Sheen, jehož "Černobílej svět" si dokonce lehce polepšil z trojky na dvojku.

Vítěz předešlých dvou kol Ca$hanova Bulhar klesl s "rap disco evoluce" na bronz. Hned dvě položky má v Top ten i tentokrát Nik Tendo, "Restart" je čtvrtý a loňská "Fatamorgana" devátá. A na špičce se drží také Paulie Garand a DJ Wich. Společné album "Mezi prsty" sice ztratilo hned čtyři příčky, pořád mu ale náleží solidní šestka.

Ani výčet nejžádanějších zahraničních interpretů se příliš nemění. Již delší dobu mezi ně patří The Weeknd, Dua Lipa, Harry Styles a Billie Eilish, což platí i tento týden.

Devatenáctku uzmula oslavenkyně Jitka Zelenková. Zpěvaččino "Best of" vyšlo k příležitosti jejích červnových sedmdesátin. Další novinky se skrývají až ve spodních patrech pořadí, konkrétně na osmdesáté pozici je to album country skupiny Mustangové nazvané jednoduše "Mustangové 74", které teprve nyní vyšlo poprvé digitálně.

Výše bychom čekali norského DJe známého pod jménem Kygo, předloni totiž svým vystoupením završil Colours Of Ostrava. Devadesáté páté místo jeho třetí řadovky "Golden Hour" však naznačuje, že srdce českých fanoušků si tehdy zřejmě nezískal.

Top 10 - alba:
  1. N Lady Gaga - Chromatica
  2. Viktor Sheen - Černobílej svět
  3. Ca$hanova Bulhar - rap disco revoluce
  4. Nik Tendo - Restart
  5. The Weeknd - After Hours
  6. Paulie Garand & DJ Wich - Mezi prsty
  7. Dua Lipa - Future Nostalgia
  8. Harry Styles - Fine Line
  9. Nik Tendo - Fatamorgana
  10. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 23. týden najdete na stránkách IFPI zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY