Pearl Jam vydali necenzurovaný klip k písni "Jeremy"

10.06.2020 19:06 - Ondřej Kocáb | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Pearl Jam za sebou mají vydání jedenácté studiové desky "Gigaton". První materiál po sedmi letech vznikal v průběhu posledních tří let a od kritiků získává převážně pozitivní reakce (výjimkou ostatně nebyla ani naše recenze). Nyní se však formace ze Seattlu ohlédla hluboko do minulosti, až ke své prvotině. V souvislosti s podporou organizací bojujících za budoucnost bez střeleckých útoků se snaží opět upoutat pozornost videoklipem k songu "Jeremy", jednomu z jejích největších hitů, tentokrát bez jakékoliv cenzury.

Emotivní snímek z režie Marka Pellingtona, poprvé odvysílaný již v roce 1992, připomíná tragickou smrt středoškoláka Jeremyho Wadea Delleho. Ten v lednu roku 1991 spáchal sebevraždu bezprostředně před zraky svých spolužáků z Richardson High School. Podobná scéna je nyní vidět i zde. V minulosti byl konec klipu hudebními stanicemi cenzurován přesně v momentu, kdy si Jeremy, jehož ztvárnil Trevor Wilson, namíří pistoli do úst a zmáčkne spoušť. Jeho obličej byl přiblížen natolik, aby zbraň nebyla vidět. Stejná verze byla dlouhou dobu také na oficiálním YouTube kanálu skupiny.

"Jeremy" vyšel v roce 1992 jako třetí singl z desky "Ten" a snažil se upozornit na nesmyslné ozbrojování, sebevraždy dospívajících a násilí ve školách. Spolu s videoklipem kapela připomněla také trička z téhož roku, rovněž ve verzi 2020. Zisk z jejich prodeje půjde na konta organizací bojujících proti násilí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY