Albem "Easy To Buy, Hard To Sell" se Joe Bonamassa společně s The Sleep Eazys vrací do mládí

05.06.2020 14:50 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Surf rock, country, jazz, dřevní blues, … Každý hudebník na něčem vyrůstal. Někdo se k odkazům hlásí, jiný by raději zapomněl. Do první skupiny se nyní přidává i kytarista Joe Bonamassa. Ukrytý pod hlavičkou formace The Sleep Eazys se rozhodl vrátit ke skladbám z přelomu padesátých a šedesátých let.
8/10

The Sleep Eazys - Easy To Buy, Hard To Sell

Skladby: Fun House, Move, Ace of Spades, Ha So, Hawaiian Eye, Bond (On Her Majesty's Secret Service), Polk Salad Annie, Blue Nocturne, It Was A Very Good Year
Vydáno: 10.4.2020
Celkový čas: 33:34
Vydavatel: Mascott Label
Zdá se, že hyperaktivní bluesrockový kytarista Joe Bonamassa přibržďovat nehodlá. Se železnou pravidelností vydává studiové desky, mezi které rozprostírá řadu živých záznamů. Neméně podstatné jsou i spolupráce s dalšími muzikanty. Mezi ty nejpodstatnější patří čtyři alba pod hlavičkou superskupiny Black Country Communion (v níž hraje společně s Glennem Hughesem, Darekem Sherenianem a Jasonem Bonhamem) nebo plodná spolupráce se zpěvačkou Beth Hart. A taky drobná Bonamassova radůstka v podobě formace The Sleep Eazys a jejího čerstvého debutu "Easy To Buy, Hard To Sell".

Autor se na něm vydal do období suše znějících kytar, ryčících saxofonů a našlapaných dechových sekcí plných slunce a plážové uvolněnosti přelomu padesátých až šedesátých let minulého století. "Easy To Buy, Hard To Sell" je Bonamassovou poctou kytaristům z tohoto období, hudebníkům, jako byli Link Wray, Hank Garland, Jimmy Bryant, Danny Gatton nebo King Curtis, lidem, jejichž desky kdysi pomáhaly formovat vkus a hráčské umění mladého Joea. Blues v jeho podání je dobře známé, jeho inspirace rovněž - však se k odkazu těchto hráčů sám několikrát přihlásil (za všechny jmenujme jeho koncertní poctu bílému britskému blues).

Nyní se ale skrývá za The Sleep Eazys. Sám sebe nestaví na piedestal - je jen členem formace, jedním z party, nikoliv onou sólovou osobností, kterou se za ty roky stal. Neobklopil se hvězdami, alespoň podle jmen, přesto to svým způsobem superskupina je. Hlavního protagonistu totiž doplňuje čtveřice velice zkušených muzikantů, kteří svou kariéru strávili v doprovodných kapelách řady legend. Příklady? Buddy Guy, Elton John, Willie Nelson, Bob Dylan, z mladších třeba Beth Hart nebo Kenny Wayne Shepherd.

Anton Fig (bicí), Michael Rhodes (basa), Reese Wymans (klávesy) a Joe Jorgenson - to je parta, jíž se Bonamassa obklopil a v níž mu je očividně dobře. Jako by z něj spadla tíha frontmanství a na výsledné, pohříchu jen půlhodinu dlouhé nahrávce je to znát. Pánové s gustem a grácií natočili skladby kolegů zmíněných výše, přidali k tomu vlastní verze televizní znělky "Hawaian Eye", titulní skladby z bondovky "Ve službách Jejího Veličenstva" a "It Was A Very Good Year" Franka Sinatry. Všechno to šlape, tepe a uvolněně plyne, bez náznaků exhibice i snahy cokoliv objevovat či bořit. Jen si tak v pohodě zahrát, pobavit sebe a posluchače.

"Easy To Buy, Hard To Sell" je (a asi také zůstane) tak trochu ve stínu Bonamassovy standardní tvorby. Je to ale škoda. Jakkoliv jsou totiž jeho sólové počiny podařenými alby, jistá únava materiálu je celkem znát. Tahle kolekce je naproti tomu svěží, zábavná a na svém krátkém prostoru ani nezačne nudit. A fakt, že vlastně neobsahuje jedinou původní notu, není až tak podstatný.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY