Punkoví The Desperate Mind jsou na albu "All Walls Will Fall" chytlavě podvratní

26.05.2020 09:50 - Jiří V. Matýsek | foto: Facebook interpreta

Brněnští pankáči Desperate Mind jsou na scéně už téměř dekádu. Za tu dobu si prošli masivními změnami v sestavě, přerušením činnosti, ale stihli také vyprodukovat pár EP a jednu dlouhohrající desku. Na tu teď, po dlouhých pěti letech čekání, navazuje novinka "All Walls Will Fall".
7/10

The Desparate Mind - All Walls Will Fall

Skladby: Rise From The Ashes, Spit In Their Faces, Sky Is Burning, The Syringe, The Great Delusion, All Walls Will Fall, Silhouettes Of The Dead, Down With The State, Siren Song Of The Government, Falling Empire
Vydáno: 5.3.2020
Celkový čas: 28:13
Vydavatel: RouteNote

Nosným prvkem šlapající nové desky "All Walls Will Fall" je všudypřítomné napětí mezi punk-rockovou (místy dokonce až pop-punkovou) melodičností, chytlavostí doslova na první dobrou a hardcorovou přímočarostí a nekompromisností. Tou jsou prosyceny hlavně texty. Jako celek je tak deska zábavně, zákeřně podvratná. Už samotný slogan, kolem něhož se ovíjí - "When They Fall, We Rise" -, označení členů kapely v bookletu za nepřátele státu, texty o potápějícím se vládním Titaniku, úpadku civilizace, slabošském podřízení se autoritám a naopak výzvy k odporu - všechno to má nepopiratelný rebelský étos. Ač není novátorský, je funkční a platný. O to více ale otevření bookletu a odhalení detailů v textech překvapí poté, co nahrávku podrobíme prvnímu, nezávaznému poslechu. Výrazné melodie, silné refrény, podařené harmonie dvou hlasů a zároveň pocit jakéhosi uvolnění až nevázanosti, která si ledacos bere od sluncem prosluněných žánrových kapel z americké Kalifornie.

Výsledná půlhodina je esencí žánru, která je nabitá energií a která spojuje lehkost podání se společenskou odpovědností. Neválcuje originalitou, ale svým drivem a nasazením. The Desperate Mind hrají v podstatě na jistotu a spojují dobře známé prvky. Ale onen nadhled, duše a přístup, který zároveň baví i řeže do živého, to dokonale vyvažují. Vždyť není potřeba objevovat Ameriku za každým rohem. Stačí poctivě dělat to, co umím nejlépe. The Desperate Mind to dělají. A dobře.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY