Folkové prázdniny se přesouvají na příští rok

17.05.2020 12:48 - David Věžník | foto: Jirka Polehla / polehla.cz

Koronakrize si koncem týdne vyžádala další festivalovou oběť: 35. ročník Folkových prázdnin se uskuteční až příští léto. Nový termín je 23.-31. července 2021.

"Ještě před dvěma týdny jsem doufal, že je jistá malá šance, že půjde festival v létě uskutečnit. Program byl již sestaven a připraven. Vývoj situace však vše změnil," uvedl v prohlášení hlavní dramaturg přehlídky Michal Schmidt. K přesunu ho vedly dva vážné důvody, vedle toho pochopitelného, spojeného s epidemiologickou situací, je to samotná dramaturgie akce.

"Folkové prázdniny jsou festivalem rodinným a kontaktním, s velkým množstvím aktivit mimo vlastní koncerty, které přímo vyžadují blízkost návštěvníků. Obtížně si dokážu v současné situaci představit, jak by opatření mohla vypadat, tak, abychom zachovali atmosféru festivalu a bezpečnost návštěvníků současně," vysvětlil Schmidt. K hudebnímu itineráři následně doplnil: "Více než dvě třetiny účinkujících jsou ze zahraničí a jejich pečlivý výběr naplňuje téma a tvář festivalu. V posledních dvou týdnech se ukázalo, že 90 % dohodnutých muzikantů ze zahraničí je již prakticky nedostupných z důvodů rušení jejich tour. Všechny okolní země jejich koncerty už dříve zrušily."

Zároveň dodal, že jednání se všemi vystupujícími byla velmi vstřícná, a že je tudíž velká šance, že většina z nich do Náměště nad Oslavou přijede příští rok. Již zakoupené permanentky proto zůstávají v platnosti. V případě, že by někomu nový termín nevyhovoval, je možné domluvit jejich vrácení po domluvě na e-mailu info@folkoveprazdniny.cz.

V závěru zprávy pak Schmidt přinesl i pár povzbudivých informací. "Na poslední červencový týden chystáme několik počinů, událostí, setkání a vystoupení, která budou vysílaná 'na dálku', ale budou jistě speciální, a umožní tak prožít několik připomenutí, že Folkové prázdniny jsou vskutku festival výjimečný," nalákal.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY