. Jsou v něm písně od Billie Eilish nebo Davida Bowieho - musicserver.cz">

Jubilant Bono publikoval seznam songů, které mu "zachránily život". Jsou v něm písně od Billie Eilish nebo Davida Bowieho

11.05.2020 16:48 - Simona Knotková | foto: Alan Davidson

Bono oslavil 10. května šedesáté narozeniny a u té příležitosti si zabilancoval. Na oficiálních stránkách U2 publikoval seznam šedesáti nejdůležitějších skladeb jeho života. Každou z písní doplnil fanouškovským dopisem.

"Tohle jsou některé z písní, které mi zachránily život. Ty, bez kterých bych nemohl žít. Ty, které mě dostaly až sem, z nuly na šedesátku. Přes všechny maléry, všemožné nepříjemnosti, od těch vážných až po směšné, ale hlavně radostné chvíle. Chtěl bych tímto poděkovat umělcům a všem, kteří je pomáhali tvořit," píše čerstvý oslavenec.

Mezi vybranými kolegy a kolegyněmi nechybějí rokenroloví klasici Elvis Presley a The Beatles, pankáči ze staré školy Sex Pistols a The Clash či souputníci Simple Minds a Depeche Mode. Radost z umístění v seznamu budou mít jistě bratři Gallagherové z Oasis, především mladší Liam. Mladou krev zastupuje Lady Gaga, Kanye West nebo Billie Eilish.

Právě posledně jmenované a jejímu bratru Finneasovi Bono poděkoval za píseň "Everything I Wanted": "Mé uši touží po takových vyprázdněných plochách, ve kterých se můžu toulat. Abych unikl hustotě digitálního prostoru s velkým množstvím informací, vstupuji do vaší skladby a je to černá krása, bolavě, úžasně křehká a děsivá, nebojácná a znepokojující... Ale vy se jí nebojíte. Hrajete a zpíváte ji, abyste mohli ten pocit, který vás sužuje, vlastnit. Připomíná mi to Carole King nebo Roye Orbisona. Ale stejně jako tomu bylo u nich, ani před vámi to nikdo jiný nedělal."

V sérii prvních šesti dopisů oslovuje také Duncana Jonese, syna Davida Bowieho, který napsal Bonovu srdcovku "Life On Mars?": "Drahý Duncane, když jsem v roce 1973 uslyšel song tvého otce 'Life On Mars?' na pirátském rádiu schovaný pod peřinou, nepřemýšlel jsem o otazníku v titulu. Nezajímal mě dramatický dotaz 'Existuje život na Marsu?'. V mých třinácti mi písnička odpovídala na mnohem významnější otázku. Existuje inteligentní život na Zemi? Pro mě to byl jasný důkaz."

Další dopisy věnované tvůrcům vyjdou v následujících dnech. Už nyní si můžete poslechnout kompletní playlist.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY