Rap si znovu podmanil albový žebříček, Nik Tendo má na stupních vítězů hned dvě alba

06.05.2020 17:30 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Viktor Sheen je z čela albové hitparády zase pro jednou sesazen. Paradoxně ke svému pádu tak trochu přispěl, protože na vítězné novince "Restart" Nika Tenda sám hostuje. To v rádiích se šampion nemění už osm týdnů, pod kontrolou je má stále Lewis Capaldi s "Before You Go".
Lewis Capaldi - Divinely Uninspired To A Hellish Extent (extended edition)
© facebook interpreta
RÁDIA - Ani začátek května nepřináší v čele rádiového žebříčku změnu. Lewis Capaldi nám z éteru vyhrává nejčastěji už osm týdnů. Pokud by někomu jeho hit "Before You Go" už lezl na nervy, mohl by jízlivě poznamenat, že jeho nadvláda trvá stejně dlouho jako omezení proti šíření koronaviru.

K překvapivému zvratu však došlo na stříbrné příčce. Až ze sedmnáctky sem poskočil Kanaďan The Weeknd s "Blinding Lights". Singl z nové desky "After Hours" se přitom v žebříčku vyskytuje už třináct týdnů a až dosud působil nenápadně. V uplynulém týdnu ale rázně vkročil na medailové stupně.

Pokud by se v některém z následujících kol probojoval až na vrchol, následovala by Česká republika řadu zemí, kde už zpěvák s touto písní vítězství dosáhl. Číslem jedna byla například v USA, Velké Británii, Německu, Francii, Kanadě i Austrálii.

Po třech týdnech na druhém místě si Kryštof lehce pohoršili, když s "Hned teď (pojď být světlometem)" sestoupili na trojku. Song se ale v pořadí vyskytuje stále teprve pátým týdnem, dá se tedy očekávat, že ještě zdaleka neřekl poslední slovo.

Raketový vzestup zažila Dua Lipa, čtvrtá s "Physical". Minule jí patřila jednatřicátá pozice, takže má za sebou podobný skok jako The Weeknd. Že by si dramaturgové všimli úspěchu těchto dvou umělců v albovém žebříčku, který v uplynulých týdnech oba postupně opanovali?

Nejvýše umístěnou novinkou se může pochlubit Becky Hill. Britská zpěvačka proslavená songem "Gecko (Overdrive)" si je moc dobře vědoma toho, že největších úspěchů dosáhla ve spojení s DJi a producenty. V "Better Off Without You" proto spolupracuje se Shift K3Y a výsledkem je v prvním týdnu osmatřicátý post.

Padesáté místo si zabral americko-guyanský rapper Saint Jhn zásluhou "Roses" a o deset příček hůře odstartoval Nico Santos s "Play With Fire". Z domácí tvorby se do éteru nově dostala skladba "Yahoda" od Mirai. Písnička z loňské, na Ceny Anděl nominované desky "Arigató" měla hned od svého uvedení jasné předpoklady stát se nenáročnou letní hitovkou, takže s ní pro následující měsíce počítejme.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Lewis Capaldi - Before You Go
  2. The Weeknd - Blinding Lights
  3. Kryštof - Hned teď (pojď být světlometem)
  4. Dua Lipa - Physical
  5. Alicia Keys - Underdog
  6. Lenny - Figure It Out
  7. Chinaski - Láska a data
  8. ▲ Felis Jaehn & Vize feat. Miss Li - Close Your Eyes
  9. Bad Wolves - Sober
  10. Regard - Ride It


Nik Tendo - Restart
© facebook interpreta
ALBA - Loňská deska "Fatamorgana" ještě ani nestačila vychladnout a Nik Tendo už potěšil fanoušky další várkou nové hudby. Zástupce labelu Milion+ se do čela pořadí vyšvihl s albem "Restart", které lze považovat spíše za EP. Obsahuje pouze osm skladeb a trvá pouhých jednadvacet minut. Mezi hosty najdeme jména jako Yzomandias, Jickson, Kamil Hoffman nebo Viktor Sheen.

A právě Viktor Sheen se před novinkou musel sklonit, když jeho "Černobílej svět" z jedničky ustoupil na dvojku. Nik Tendo má navíc na stupních vítězů hned dvojnásobné zastoupení. Jestliže jsme se zmínili o tom, že v listopadu vydaná "Fatamorgana" ještě nestačila ani vychladnout, je dobré dodat, že zájem o ni také ne. Po pětadvaceti kolech v žebříčku si z minulé čtyřky polepšila na trojku.

Po rapovém bloku na stupních vítězů přichází na dalších místech blok zahraničních hvězd. Za sebou se totiž seřadili The Weeknd, Dua Lipa, Billie Eilish a nečekaně také Travis Scott. Ten si s deskou "Astroworld" polepšil ze čtyřicáté čtvrté pozice až na krásnou sedmičku.

Lenka Nová zřejmě v uplynulém týdnu těžila ze znovuotevření kamenných obchodů. Její "Dopisy" sice vyšly už na konci března, v předešlých čtyřech týdnech v žebříčku se však pronikavého úspěchu nedočkaly. Až nyní se, díky možnosti fyzické koupě, z osmdesátého čtvrtého řádku přesunuly až na osmičku.

O něco výše jsme čekali dvojici Slza. Předešlé řadovky "Katarze" a "Holomráz" se těšily velké oblibě posluchačů a posléze dosáhly i na platinová ocenění. Aktuální počin "3" vznikal ve studiích v Berlíně a Londýně a skupina neskrývá, že při jeho tvorbě pracovala úplně jinak než v minulosti. V prvním týdnu je z toho pro Petra Lexu a Lukáše Bundila dvacáté místo.

Novou hudbu mohou poslouchat také příznivce heavy metalu. Američtí Trivium vydali svou už devátou řadovku "What The Dead Men Say" a čeští fanoušci ji svým zájmem dostali na číslo šedesát čtyři.

Top 10 - alba:
  1. N Nik Tendo - Restart
  2. Viktor Sheen - Černobílej svět
  3. Nik Tendo - Fatamorgana
  4. The Weeknd - After Hours
  5. Dua Lipa - Future Nostalgia
  6. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
  7. Travis Scott - Astroworld
  8. Lenka Nová - Dopisy
  9. Post Malone - Hollywood's Bleeding
  10. Harry Styles - Fine Line

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 18. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY