Gorillaz se na "How Far?" loučí s Tonym Allenem

03.05.2020 11:49 - Petr Šrajer | foto: Youtube Gorillaz

Gorillaz britského hudebníka Damona Albarna vydali bez předchozího varování další singl z projektu "Song Machines". Radost z písně "How Far?" ale kalí skutečnost, že se zároveň jedná o rozloučení s bubeníkem Tonym Allenem, který zemřel 30. dubna ve věku 79 let.

Spolu s Felou Kutim byl Allen průkopníkem afrobeatu, založeném na kombinaci jazzu a funku s tradiční hudbou jejich domovské Nigérie. Výsledné komplexní pojetí rytmu učarovalo řadě dalších hudebníků - jako velký inspirační zdroj Allena uvádějí ikony jako David Byrne z Talking Heads, Flea z Red Hot Chili Peppers nebo právě Damon Albarn. Ten si Allena pozval například do své superskupiny The Good, The Bad & The Queen, se kterou natočili dvě alba a z obou muzikantů se stali blízcí přátelé.

Nepřekvapí tedy, že si ho pozval i do písně svých Gorillaz. "How Far?" nejspíš vznikla těsně před vypuknutím současné pandemie, dost možná se tak jednalo o poslední Allenův pobyt ve studiu. Vedle svého rytmu propůjčil skladbě také smích, který ji otevírá, vokálů se ale jinak ujal jeden z předních představitelů britské grime scény Skepta. Vzhledem k okolnostem vydání novinky nedoprovází hudbu videoklip ani propracovaný vizuál, ale pouze jednoduchá ilustrace, na které se animovaní Gorillaz loučí s odcházejícím bubeníkem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY