Leonard Cohen se vrací v posmrtném klipu k "The Hills"

23.04.2020 13:56 - Petr Šrajer | foto: facebook interpreta

Leonard Cohen zemřel v listopadu roku 2016, jen několik dní po vydání alba "You Want It Darker". To sice novináři okamžitě označili za zpěvákův testament, kanadský písničkář po sobě ale zanechal mimo jiné také základy další nahrávky. Desku na konci loňského roku pod názvem "Thanks For The Dance" dokončil jeho syn Adam a pochází z ní i skladba "The Hills", ke které teď vyšel klip.

Režie se ujal Vincent Haycock, který má za sebou vizuály k písním Florence And The Machine nebo Sama Fendera. Hlavního představitele ztvárňuje francouzský herec Issach de Bankolé, známý z filmů Jima Jarmusche. Černobílý snímek svým pomalým tempem koresponduje s náladou skladby a stejně jako ona působivými metaforami zpracovává smířený odchod na onen svět.

Hudebně se v případě "The Hills" jedná o ukázkový případ Cohenovy pozdní tvorby. Sporé aranžmá zvýrazňuje zpěvákův šeptavý baryton, melodickou stránku zajišťují doprovodné zpěvačky. Vše se podřizuje textu, ze kterého na první poslech vystupuje refrén: "I can't make the hills / The system is shot / I'm living on pills / For which I thank God." Aktuální situace přeplněných nemocnic a masových hrobů, kterou je možné pozorovat v Itálii nebo Španělsku, dodává písni smutný rozměr, se kterým žádný z jeho autorů nepočítal.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY